Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
bara rent allmänt om ärlighet.


spegelbild

När du speglar dig,
Vill du ha ren spegel,
Eller en bild klistrad ovanpå?


I forskningen inom sociologi är det känt att när en människa bedömer en annan så utgår den från dess personlighet, dvs. att människan var orsaken till sina problem; däremot när en människa bedömer sig själv så utgår den från omständigheterna, att det är just de speciella omständigheter som skapat de problem som finns. Så var är sanningen? Sanningen är att vi är orättvisa mot andra, för vi bedömer de alltid på ett annat sätt än oss själva, men vad är sant egentligen, är det vi som är orsaken eller omständigheterna? Jag anser att det är alltid en kombination, men i de fall där det är mest omständigheterna som är orsaken till problem så kan man visa lite respekt utan att trycka ner människan, vi kan acceptera det lika mycket som den människan själv bör göra det och precis så i fallet tvärtom, alltså alltid.

Vi alla har olika förutsättningar, och det jag har förstått är att alla andra bedömer en alltid bara efter vad man har uppnått, helst bara mätt i pengar fast det erkänns inte rakt ut, helt oavsett språngbrädans kraft (till nästa experiment ska jag tjäna enorma pengar för att se om det stämmer); har man svårt och alla hånar en blir man ändå bara accepterad när man uppnått något som andra inte kunnat, fast i detta läget får man göra det helt själv; vissa människor bör acceptera att de kan aldrig få stöd från andra och att detta i sig aldrig blir förmildrande omständighet. "den som har, den får, den som inte har, den tas det ifrån", är ganska bra beskrivning på hur människor beter sig. Nu är det så att alla har ett eget perspektiv och där vi inte har varit kan vi helt enkelt inte bilda en fullgrundad uppfattning om, vi måste uppleva det själva. Ta er tid att lyssna innan ni dömer, det berikar ert liv. Det är ju dock också bevisat inom psykologin att det bästa sättet att hålla sin hjärna ung är att ha meningsfulla sociala konversationer, det stimulerar hjärnan att diskutera om saker, ju djupare och konstigare, desto bättre, bara man vet mar man själv är hela tiden. Ur sociologins och filosofins synpunkt är det också bevisat att ju mer mothugg man får desto lättare är det att identifiera sin egen räta linje, så att bara låta folk tycka som man själv vill och omge sig med ja-sägare, eller människor med samma status och livsstil, som aldrig säger emot, nån du aldrig i konflikt är, det stagnerar en. det är också bevisat att ju fler syskon man har desto lättare har man att hantera konflikter, allteftersom man har haft många konflikter; att undvika konflikter är det värsta man kan göra, både mot sig själv och andra; umgås med nån man kan vara ärlig mot, det är helt ok att vara ärlig, och tycka olika, att ständigt ha koncensus är förlegad ide som inte längre driver en framåt i utvecklingen.

Absolut den enda faktorn som är avgörande om ett förhållande ska hålla eller inte är om man lyckas hantera konflikter, allt annat är underordnat, och det bästa i detta är att man får veta det först efter några år. välj alltid någon som du kan tycka helt olika med och nån som inte håller med dig och ändå utan att konflikten eskalerar. Undviker man konflikter, kan det ta många år för den att mogna, men det kan komma ut lika gärna om 20 år och förstöra allt. ta det direkt. Att tycka samma och gilla samma saker, säger inget om att man tycker om just dig eller gillar dig. Vi alla gillar våra föräldrar, och det är aldrig för att de tycker lika, eller för att de ser bra ut. Vi slutar inte tycka om våra husdjur för att de blivit äldre. Låt människorna omkring er vara människor i era ögon. Jag tror det är bra att ständigt ha flera perspektiv öppna.
Fri vers (Fri form) av George wiil VIP
Läst 13 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-07-12 10:43Bookmark and Share


  Birk Andersson VIP
fönstret
vi ser världen genom
är en spegel
2019-07-12
  > Nästa text
< Föregående

George wiil
George wiil VIP