Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dagdröm vs Filosofi

Platon menade att allt vi med sinnet kan erfara,
Blott allt är en skugga av de tingens fulländande idé,
Så såg Platon all konst, filosoferna var en utvald skara,
Jag vill ur skuggvärlden och perfektionen se.

Allting vi skapar är enligt Platon bara ett sken av en idé,
av otadliga idéer vars fullkomlighet,
Inte kan upprepas, Platon menade att hans kunskap var esoterisk,
Han menade att estetik inte är äkta, förutom i idévärlden.

Konst kan avbildas av någon människa
Men, ett konstverk är ju ett sken av ett sken,
Esoterikern sade allt detta till estetikern.

Ord är ej skapta i idévärlden, så hur kan dikten?
Våra känslor är starka på riktigt,
Annars skulle vi likt en gourmand kunna svälja allt,
Om vi ändå var kopior av något perfekt som,
Inte existerar så äger jag ingen chans.

Mina ord vore alltså inte mina, vems är dem då?
när jag har sår på mina vingar, är det ju orden som plåstrar ihop tvillingarna,

Den kärlek jag upplevt, har varit på riktigt,

Om kärlek starkare än så finns i annorstädes eller i närheten,
Så kanske ni har förklaringen till att jag alltid drömmandes sitter i,

Idévärlden





Fri vers (Fri form) av Preech
Läst 241 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-07-20 10:51



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Preech
Preech