Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det Tidlösa Folket

 

Denna tun en gång
huserat Dödens lid
jag smyger i prång
ser skuggor tar vid

hör gestalter klaga 
kär yngling och tös
blev tagna av daga
på galgbackens rös

orätt i svunnen epok
ej reder upp smolket
osaligt på dess stråk
går det tidlösa folket
 




Bunden vers (Rim) av Bodingen VIP
Läst 147 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-07-22 08:43



Bookmark and Share


  Bodingen VIP
Denna plats finns kvar längs den gamla vägen mellan Fagersta och Norberg, vid sockengränsen står en rest sten i ett fundament. På stenen är det inhugget: ”Afrätts-plats/s.a. 26.8/1845”. Syftar på Stina Andersdotter eftersom man säkert vet att här avrättades änkan från Onsjö som var dömd till döden för att ha förgiftat sin make landbon Anders Andersson den 3 december 1843. Död i lungsot står det om honom i dödsboken för Västanfors socken.
2019-07-23

  Fulbergarn
Snyggt

Det finns en galgbacke några kilometer härifrån. Den senaste avrättningen på platsen skedde 1833 då torparen Olof Liljeblad och hans hustru Maja Stina Stråt blev av med huvudet för att ha slagit ihjäl gårdfarihandlare Erik Medin. Hustrun lär bara ha varit 22 år gammal och rätten måste ha tyckt att gärningen skulle bestraffas extra hårt, för efter att paret avrättats så ska mannens kropp ha steglats och kvinnans ha bränts på bål. De ska sedan ha begravts på platsen.
2019-07-22

  Öknens Ros VIP
Rytmen, orden, innehållet, bara så bra, gillar mycket!
2019-07-22
  > Nästa text
< Föregående

Bodingen
Bodingen VIP