Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vattennivån i våra hav

Det påstås att den smältande arktiska isen skulle innebära att
vattennivån stiger.
För de isblock som ligger i vatten ligger huvuddelen av isen under vatten. Och bara ”toppen på isberget” ligger ovan vattenytan. Isens densitet är 0,9 vilket innebär att 10% av volymen försvinner när den övergår till vatten. Detta påverkar inte vattennivån. Vi kan göra experimentet att lägga några isbitar i ett glas till brädden fyllt med vatten. När isen smälter rinner inte en droppe vatten ut från glaset.
Sedan har vi glaciärerna som smälter och förser haven med vatten. Hela 10% av landytan består av glaciärer. Detta smältvatten skall fördelas över 350 miljoner kvadratkilometer hav. En droppe i havet.
Därför stiger inte vattennivån i haven.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Gunnar Barkenhammar
Läst 142 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-10-14 12:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar