Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Varje dag finns texter på denna site som redovisar ideer och tankar som förtätat till praxis och handlingar som i utsträckt form är förintelse.


Förintelsen och poeter.se

Förintelsen började inte med själva Förintelsen. Förintelsen började i och med talet. Det började med förminskning, demonisering och förakt. Förintelsen började med att tillskriva de Andra outplånliga egenskaper som majoritetssamhället inte kunde tolerera. Talet om de Andra som en ekonomisk börda och som någon som borde stå för dessa kostnader var särskilt framgångsrikt tillsammans med en sexuell demonisering. En demonisering som gick ut på att den Andre våldtog och kränkte majoritetssamhällets kvinnor.

Förintelsen började med konfiskering av de Andras ägodelar som kom majoritetssamhällets behövande tillgodo. Det började med mer eller mindre våldsamma attacker på de Andras kroppar och platser. Förvisningar såväl som fördrivningar blir legitimt och legalt. Talet beskrev misstänkliggöranden förakt för svaghet och dehumanisering.

Talet legitimerade allt grövre angrepp. Förintelsen började med attacker mot Andras kroppar och platser som blev allt våldsammare. Att många av de Andra mördades var i majoritetssamhällets ögon inte att jämföra med om någon ur majoritetssamhället rönte samma öde.

Förintelsen började med att våldet och övergreppen lämnade gatan och på ett mer subtilt sätt togs över av politiska beslutsfattare. Då, exakt då, när politiker beslöt om en exkluderande, särskiljande och skillnadsgörande praktik blev den rasistiska iden given full legitimitet och blev helt legal. Främlingshat, xenofobi, föraktet för den svage, det annorlunda och skillnadsgörandet hade passerat en gräns och blev den rasism som möjliggjorde Förintelsen.

Det tal, den praxis och praktik som föregick och möjliggjorde Förintelsen var ett tal som går att känna igen som det tal den praxis, den praktik som är för handen just nu. Det är med fasa jag upplever hur tankegångar och ideer som förtätades till de handlingar som ledde fram till Förintelsen återigen gör sig gällande. Det är med fasa jag ser hur dessa ideer har blivit politiska och därmed befriat gatupöbeln från dess skitiga hantverk och numera är en legal, ren och respektabel sysselsättning för polis och andra myndigheter.

Förintelsen börjar 

varje dag i texter

här på

poeter.se

 

Roger Karlsson




Prosa av Roger Karlsson
Läst 298 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-10-24 14:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Roger Karlsson
Roger Karlsson