Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Du förstod mig

 

Sången for med rep över bergets

kam och bjuder in ovanlighetens 

tankegångar. Gäspar mitt i stycket. 
Ibland frågar han henne om hon 

egentligen överraskats hennes 

svar lika skiftande som himlen

 

de två väninnorna med ben på stol

eller ungdomens rikskuponger spridda 

längs Drottninggatans matställen 

eller den där matsalen i Mariehamn när 

hon inte fick i sig en tugga av den serverade 

maten. Förlorat 11 kilo på fyra veckor. 
Livets första under. Likt en bomb rakt ner 

i min slags sjukdom. Faderns röst via 

modern[bergtagen] 

 

är bergtagen. Ännu. Dotterns pappa 

den reslige, vackra, Emilsblond,

arbetarklass. Klasskrig. Förståndig klok. 
mitt i enfalden. En slags trygghet mitt i

all förställdhet. Finsk och svensk. Skammen 

över den berusade ilskna fadern, den 

förbjudna stoltheten. Den sociala fobin. 
Som en ring runt släktled uppifrån och 

i sidled. Och den evinnerligt flämtande 

ståtlige kärleken. Ur fingrar rinnande 

bort men alltjämt närvarande just som

punkt att mäta sin autonomitet ur, från.

 

ångrade inte sitt barns far. Klokt val. 

ångrade kärlekens betydelse. Som om

det ständigt brann. Sin egen betydelse. 
Som om de alla brann. 

Positioner omplacerade. Mitt jag 

Stationerad vid ovana punkter. 
i en position uttråkad. Väntade inte 

på UD. Fina titlar. Väntade inte på 

att vara hustru åt någon. Vara min 

egen. I egen hög person. I dessa 

positioner syntes valen självklara. 
Ensam med en dotter. Med särbo

relation. Den epokgörande drömmen 

under analys den vars slut tydliggör 

handlingen framåt. Hur mannen 

ifråga tackar nej till matriarkatet 

väljer mig, kastar nycklarna som 

fångas av mig den där vinterdagen. 
Lägger släkten bakom oss. Det är

nycklarna till vår bil. Jag kör. 

jag kör jag kör och meningen kan 

uttalas i det oändliga och priset

alltid saknad alltid längtan. 

friheten. Till varje pris. Mitt liv. 

 

 

 




Fri vers av smultronbergen VIP
Läst 122 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-10-30 21:53



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

smultronbergen
smultronbergen VIP