Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Tänk OM (Suicide Zero)

 


Och fast du säger "hej då" innan du går så ber jag dig alltid låta bli. Jag vet, du vill att dödens änglar ska ta din hand, din högt älskade hand. Jag är ditt stopp, tänker aldrig sluta stoppa, jag kan ju vara din borg, vet du inte det? Jag rabblar mina skyddsböner och fäster dem mot ditt håll. Håller om dig på avstånd och jag vet att du lutar dig mot fast du sträcker dig bort. Du undrar vad ditt liv är värt och jag letar snabbt efter svar som aldrig räcker. Ingenting räcker, men jag är ditt stopp. Jag vet inte varför dina omaka strumpor berör mig men det fanns en tid när allt hörde ihop. Sådana där detaljer var en gång allt nu är de inget. Ditt hår som döljer dig har samma känsla av mjukhet men trots närheten är det långt mellan hand och vidrörande. Nu gråter du och låter sältan fräta i oläkta sår. Inte kan man ana när man första gången lyfter ett barn att det ska behöva skyddas från att söka dödens famn. Jag vill vara ditt stopp, liten...alltid 

 

 
Fri vers (Fri form) av Elaine.S VIP
Läst 340 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2019-10-31 05:46Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Intressant detta med hur vi tror och tänker olika om att mörda sig själv. För det är utgångspunkten i mitt sätt att se på saken. Det är ett mord.

Men djupast sätt är det ett mord på en introjicerad person som svikit oss. Den personen har kunnat svika pga svag empati för vad ett barn tål. Detta kan till slut inte härbärgeras längre utan måste hämnas. Då måste man själv i det ögonblicket kunna avstå från empatin och bara döda.

Självmördaren har stått ut med sitt lidande länge länge. Det är inte samma sak som att ha empati. En mördare är alltid en mördare. Det är därför självmord är "straffbart" i flera länder.

Att hjälpa en självmördare är att kunna sätta sin in i det mordiska hatet och hjälpa till att bära det och peka på att livet är mer än en enda person....även om det nu var den allra viktigaste som svek.
2019-11-03

    ej medlem längre
Jag måste bara få skriva att gillar din dikt Elaine. Du skriver vackert och kärnfullt om något väldigt svårt. Tack för att du delar med!

Samtidigt vill jag även vid sidan om en direkt kommentar av din dikt skriva, och genom det gå i polemik med Gunnar Hiléns kommentar (2019-10-31), att påståendet om att den som tar sitt liv, eller står i begrepp att göra så, skulle sakna "bra empati för andra" framstår som såväl direkt felaktigt som okänsligt insinuant i mina ögon. Min uppfattning är snarare att självmord visserligen kan triggas utifrån, genom till exempel övergrepp, men att det inte handlar om att den som tar sitt liv då saknar empati för andra. Likväl kan självmord triggas inifrån, genom till exempel psykisk ohälsa, men inte heller då kan man väl säga att det är personens bristande empati för andra som ligger till grund för handlingen. Hiléns kommentar framstår därför för mig som i avgörande delar grundad på ett felaktigt antagande. I mina ögon faller därför dess kritik, i vart fall i de nu berörda delarna.
2019-11-02

  Gunnar Hilén VIP
Jag blir nog lite rädd för din räkning...självmördare har ingen bra empati för andra. Det är därför de vill ta död på nåt inuti sig själva. Det är så lätt att offra sig i kampen för livet men det är en ojämn och otacksam kamp. Tyvärr. Jag är ledsen men jag tycker man ska ta ett steg åt sidan och ställa krav. "Ingenting räcker". Så sant som det är sagt. De omaka strumporna en underbar bild som nästan får mig att gråta.
2019-10-31

    ej medlem längre
Outstanding. Behöver inte säga mer. Outstanding.
2019-10-31

  Nimbus
Otroligt stark och fylld av varma känslor. En upplevelse att läsa.
2019-10-31

  Lena Staaf VIP
Starkt och berörande om att försöka stötta och finnas till för den som står vid randen av stupet.
2019-10-31
  > Nästa text
< Föregående

Elaine.S
Elaine.S VIP