Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Erika vid berg

 

Erika står på Ryssberget. Ser ut 

över barndomsvik. Här är bergen 

höga. Som att bo utomlands. 

Undantagets dag. Blicken över de 

två tapetserade Rummen med 

Morristapeter inredda så i perfektion 

just så som Erika önskat. Den utsökta 

blandningen av kallt och varmt. 

just som du. förstår det nu. 

Erika inte svårt att få en man. Så

inleddes inre meningar ibland 

 

alla män som ser. Förälskar sig. 

alla dessa fåniga fel. Erika blundat

sig igenom. Hur hon skulle föda 

dottern. Hur hon med ett rus av 

lycka rusar upp för trapporna då

det vita brevets bokstäver deklamerar 

kön. Som om hon äntligen såg en framtid. 

framtid möjlig. Med en kvinna kan man tala 

om ingen Niklas finns. Ingen skulle 

komma. Den givna. Den som 

ändrat allt och sedan allt åter. 

Om ingen riktig man fanns. Då slutar 

drömma. Tar plagiat. Erika redan gjort. 
I flertal. 

Som ung förkastades de väninnor som skaffade 

barn för att få just. Barn. 

En familj. Likt svanarna. Likt sin egen. År efter 

år. Tå efter tå. Kamp för att få känna just det. 
det som hon pratade med gud om redan första 

veckorna efter att de träffats. På undantagets

 

plats. Dess ö.  Vars barn 

hon ville föda. Äntligen. 

I de bakre minnet ställdes de nyfödda känslorna 

så ytterst starka i kontrast till livet innan. 
Den sorg som bodde längst in i de såpade 

trägolven i det hus hon ritat. Det hus som stod 

som alldeles purfärskt nybyggt. I vars man nu 

satt med händerna i krampaktig förtvivlan. 

Vars man hon högaktningsfullt dyrkade som 

livet självt. 

Erika hade haft ett rikt liv men så in i helvete 

mycket att ta ställning till. Förstå. 

En förståelse denna berättelse ska röra. 

Dessa tre månader av Erikas verkliga liv. 
Där förståelsens spikar går genom trä, 

muttrar skruvas åt

 

var var vi nu. Jo vid Ryssberget skriks

ett skrik så fylld av vädjan att tappat

rösten. 

väser fram

 

det liv vi inte fick men borde 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers (Fri form) av smultronbergen VIP
Läst 200 gånger
Publicerad 2019-11-11 11:51



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

smultronbergen
smultronbergen VIP