Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Årets julkalender utspelar sig i Pildammsparken i Malmö. Dagens gästpoet är TrollTörnTrappan med ett avsnitt ur dikten Svart Trollar Vitt. Foto av Nanna X. Bilden är från Budapest, vid Donaus strand, men skulle lika gärna kunna vara tagen i Malmö.


Anden i Pildammsparken lucka 22

 

Jag måtte ha förvillats av sagor och sång, för jag begriper inte riktigt hur jag återigen hamnat vid den stora dammen. Jag var ju på väg mot parkens sydvästra hörn, för att ta mig ut mot Mariedalsvägen; men jag valde tydligen fel väg vid Tallriken. Förmodligen var det på grund av det märkliga ekipage som följde efter mig på gången, mannen och hunden med de självlysande ögonen.

Bellinis aria ljuder fortfarande ur trädet närmast mig. Sången är mycket vacker, men känns också en smula skrämmande. Det börjar skymma och det snöar lätt. Jag hör ett prassel från träddungen bakom mig. Har mannen med hunden följt efter ända hit?

När jag skärper blicken skönjer jag en gestalt i dungens skugga. En man utan hund och utan självlysande ögon, en lång, smal man med stor näsa och små snälla ögon, klädd i svart rock och hög hatt. En man jag mycket väl känner igen. Liksom mannen med hunden verkar han sväva någon decimeter ovanför marken. Några snöflingor har landat på hans rock.

 

singlar o alla

flingor mot svart rock, knäpps av

spökfingrar frusna

 

Hans Christian Andersen är här.

 




Prosa av Nanna X
Läst 392 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-12-22 08:17



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Skönt hur snön anländer, samtidigt med Anden!! Föredrar just såhär några flingor.... hellre än staden full.

(Minner mig därtill om en nylig dröm, vari jag verkligen svävade, först den där decimetern ovanför... Flög sedan oerhört högt! Kändes som många minuter, längre än i någon annan dröm.)
2019-12-22

    Lars Gullberg
när poesin och verkligheten tar varann i hand Och Hans Christian får nytt liv. Gestaldad, ihågkommen. Här blandas den skrämmande kvällen iklädd Trolltörntrappans läskiga skepnad med sagans hjärtliga tankar. Och så dina gator, din park som urklipptvi själva vardagen. Du gör Malmö så fint.
2019-12-22
  > Nästa text
< Föregående

Nanna X
Nanna X