Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


~IT RUNS IN THE FAMILY~

De dekadenta bohemerna kring
Quartier latin i Paris under 1800-
talet,var som en enda stor familj,
där alla smittade ner varandra
med sina litterära förvärv.

Den mest egensinnige och ambi-
tiöse av dem alla,lär varit Baude-
laire,vilken med få,men noga väl
beprövade vänner,blev föremål
för närmare studie av sitt författ-
arskap,vilket mest bestod av dag-
boksnoteringar, poesi,prosa,
noveller,konst och litteraturkritik
samt brevkorrespondens.

Den som utöver hans mor kommit
honom närmast,
är otvetydigt Baudelaireexperten
Eugene Crepet (1827-1892)
som var en analytisk biograf och
kritiker,samt lite av moralisk väg-
ledare,vilken skrivit den mest
ingående biografin ofta benämnd
"Baudelairiana"

Det var många i denna litterära
familj,som aldrig blev Baude-
laire,vilket de kanske av försynen
förskonats ifrån.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 353 gånger
Publicerad 2019-11-30 13:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP