Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


ROMANTIKENS ELDSJÄLAR

Baudelaire`s elever var många,
men mot hans egen önskan,
däribland Charles J.P.Bourget
1852-1935,
som dock pga sin ambitiösa vilja,
kom alltmer fjärma sig ifrån
poesins svarta hål.

Som poet blev hans debut föga
uppmärksammad,
om än Baudelaires ande vilade
över hans diktsamlingar.

Bourgets begåvning kom däremellan
mer till sin rätt som litteraturkritiker
och romanförfattare,
däri hans människokännedom
var en själsläkares,
i vars djup han grottade ner sig,
där hans klientel utgjordes
just av hans samtida kollegor.

Bourget var en analyserande iakttagare,
som sökte omfamna hela den degenere-
rade mänsklighetens historia och sätta
den på karta,
i vilket han någorlunda lyckats med
utan att med diagnoser ange sin samtids
dekadenta pessimism och själsdjup.



*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 321 gånger
Publicerad 2019-12-02 01:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP