Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"Bildill © ansv,utg,Sten Wiking


ETT KAOS AV IDEOLOGISKA ISMER

Efter fr revolutionen 1799
hade några nya frön såtts i den
anarkistiska lervällingen
tillsammans med ett gytter av ismer,
som inte vållade en ny revolution,
men ändå förvillade och rörde om
ordentligt i röran efter revolutionen.

I denna röra formade anarkismens
tankefader P.J.Proudhon 1809-1865
sin ekonomiska anarkism,
vilken följde på att F.Bastiat (1801-
1850) Gustave de Molinari (1819-
1912) samt Hippolyte Castille (1820-
1886)
förespråkade anarkokapitalism,
som plutokratisk vs oligarkisk reform
i en ekonomisk revolution,
där privatägd kapitalism
befriad från stat och kommun
inte ägde auktoritet
över den frie individen
och varken skyldighet och rättighet
räknades,
där var och en fick klara sig själv.

Denna egoistiska anarki utgör i
praktiken en förvildad civilisation,
utan lag och ordning,
där endast ekonomin råda över
vad som är rätt och fel,
sanning och lögn,
vilket alltid varit och komma så
att förbli,så länge ekonomin
styr över individen.

Naturen är närmare individen,
än vad någon socialistisk demokrati
någonsin kommer,
där de heliga könens
outsinliga lust,
och de omättliga magarnas hunger,
styr över jordevarelserna.

*









Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 519 gånger
Publicerad 2019-12-29 03:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP