Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" Bildillustration till boken är ansvarig utg/upphovsman © Sten Wiking/Licentia förlag


ROUSSEANSKA BARN

Den vars uppfostran präglats i
Rousseansk anda,
främst efter uppfostringsromanen
"Emily" betraktades vid den här
omvälvande tiden av frankrikes
inre och yttre fiender,
som ett hot av monarkin,
där Louis XVI liv eftertraktades
däribland av Philarete V. Euphemion
Chasles (1798-1873)
vilken var inblandad i en komplott
mot XVI.

Dömd till fängelse och därefter
utkastad till England,
företog han korrekturläsning
till sin försörjning,och återkom till
Frankrike efter sju år,
där en intensivt omvälvande
litterär produktivitet resulterade
i femtio band litteraturhistoria av
kritisk analys,
där även okänd litteratur för
franska litteratörer introducerades.

Denne bibliofil och litteräre
obducents verksamhetsområde
var vidsträckt långt utanför
sitt lands patriotism,
medan de rousseanska intellektens
barn fortsatte föröka sig.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 487 gånger
Publicerad 2019-12-31 05:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP