Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken" Ansv,utgivare bildill/text ©Sten Wiking och Licentia förlag


DE BERUSADES CLUB I PARIS

I Paris förekom det en helt legal club
mellan 1844-1849
kallad "Le club des haschhichins"
där det litterära gardet av framstående
poeter,kritiker samt konstnärer
samlades till möten 1 gång i månaden,
för att under överinseende studier
och forskning utvärdera sina erfaren-
heter av främst "Hampa" sk Hasch
och dess inverkan och biverkan på
intellekt och psyke.

Den som ansvarade för konsumering-
ens proportioner psykiatriker Jacques
J.Moreau De Tours 1804-1884 studerade
ingående medlemmarnas reaktioner
av vilka han sökte samband mellan
mentala sjukdomar och haschruset,
som dock inte gav några solida fakta
i hans psykiatriska roll.

Han hade utan tvivel märkbart intressanta
studieobjekt vid namn som, Baudelaire,
Nerval,Gautier,Delacroix,A.Dumas,Balzac,
som själva beskrivit upplevelserna i en del
böcker.

Drogen är ingen leksak som intas vind
för våg utan bör grundligt avvägas med
var och ens själstillstånd innan intagandet.

Bland reaktionerna hos den drogade är
plötsliga skrattanfall ofta återkommande,
som för en utomstående till synes helt
utan orsak.

Dessa skrattanfall förorsakade av Hasch-
rus kan i särartade fall leda till att den
drabbade dör av skratt genom att skratt-
kramperna hämmar andningen.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 610 gånger
Publicerad 2020-01-03 07:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP