Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Bild: ULJO


Myrans dilemma

En liten myra var så less
i mossan han låg sjuk
Han hade skadat ryggen
under dagens slit och byk
Men alla hans kamrater
de kånkade och de slet
Vi måste samla mycket
så att drottningen blir fet

Orden de kom från kungen
som stod där så kavat
Han smaskade på ett blad
och sa att sjuklingen var lat
Men djupt där ner i mossan
på ett litet strå så lent
Där låg den lilla myran
Med ett samvete så rent

Han hade inte maskat
utan slitit som en kvast
Problemet var ett jättebarr
där kådan hårt satt fast
Nog liten stark och envis
som myran faktiskt var
Så högg det till i ryggen
men barret det satt kvar

Nu ligger han i mossan
hans liv har tagit slut
För den som inte jobbar
ur stacken kastas ut
Dagen gick och kvällen kom
och ingen mat han fick
Han låg där på sitt grässtrå
med ångest i sin blick

Natten kom och den var kall
när morgonklockan ljöd
Då var tiden allt för sen
för då var myrstackaren död
Ta lärdom alla sjuka
och du som arbetslös är
Kämpa för din rättighet
annars åt himmelen det bär

(Copyright © ULJO




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 409 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2020-01-30 08:40



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Ja, visst får man kämpa, det är ett som är säkert...mycket bra jämförelse...
2020-02-01

  Lars Hedlin
JA världen är föränderlig på alla sätt och vis!
2020-02-01

    Elisabeth Nilsson VIP
Bara så bra diktat om myrans och människans strävan, med många likheter. Att vara människa idag, kräver att man är frisk och stark. Svaghet av olika slag vill samhället helst bortse från.
2020-01-31

  Ewa-Britt Nilson VIP
Så det är för
oss alla här, man
har för det mesta
bara sig själv att
ta till...
2020-01-31

  Eva Langrath VIP
Välskriven text om hårda livsvillkor.
2020-01-30

  överlevaren VIP
Intressant skildrat...
2020-01-30

    Lena Staaf VIP
Helt underbar text om myrors och människors värld! Den som blir sjuk av jobbet kastas på sophögen. Ibland tycker jag att myrorna är mer humana än människorna. Jag ser hur de hjälps åt när de stretar med sina barr.
2020-01-30

  Blomma-Stjärna VIP
klok, medkännande och med ett gott råd i ond tid; Ta lärdom alla sjuka och du som arbetslös är Kämpa för din rättighet annars åt himmelen det bär!
2020-01-30

  M.Eta
Tragiskt som mycket annat i djurvärlden!
2020-01-30

  Maria Sundelin VIP
Ja tyvärr är det så
Man måste vara frisk för att orka vara sjuk
2020-01-30

  lodjuret/seglare VIP
Att läsa en text skriven med din penna, är som att stundom låta en bit gott ligga där och smälta på tungan. Som att läppja något drickbart och bara vilja sjunka ner i en hög med finkornig sand.
2020-01-30

  Feliaxel VIP
Kloka tankar om rättvist behandling
2020-01-30

  Öknens Ros VIP
Livet är hårt även i myrorna värld.
2020-01-30
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO