Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"med illustration © Ansv,utg Licentia förlag Sten Wiking


DET FASCISTOIDA GUDSBEGREPPET

Makten skall gå i arv på släktled
efter släktled,
som auktoritära förebilder
av den konservativa författning
vilken Gud stipulerat,
var bara ett av den fransk-italienske
diplomaten och författaren Joseph
De Maistre`s (1753-1821) ståndpunkter.

Folket vet inte sitt bästa och bör tämjas
som vildhästar,
för en tro utan vetenskap och
individuellt tänkande.

Maistre`s eget intellekt föreföll
vara förstelnat,
där han hårdnackat ignorant
avvisade all filosofiskt och
vetenskapligt nytänkande.

Ondskan var av Gud själv uppfunnen
som en nödvändighetens självändamål
till att kunna se dess motsats,
där synden bestraffar sig själv.

Baudelaire tycks hämtat viss påverkan
av Maistre`s ideer till sin Le fleurs du mal,
och Maistre fr Machiaveli`s "Fursten"
(1469-1527),
som det ena hakar på det andra.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 441 gånger
Publicerad 2020-01-26 20:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP