Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om detta finns några olika berättelser att grunna över


Kan man tänka på någon annat när man skall till att dö?

Fransmannen Jean-Francoise de la Pérouse hade sänts ut på en världsomsegling i fransmännens försök att göra samma upptäckts- och forskningsresa som tidens stora stjärna nämligen engelsmannen James Cook. Det gällde ju för fransmännen att inte hamna på efterkälken i dragkampen mellan Frankrike och England om världsdominansen. Efter en del svåra motgångar lade expeditionens två fartyg (två fregatter) till januari 1788 på Australiens östkust efter en månads uppehåll satte de två fartygen segel igen. Det var sista gången de sågs. Det skulle dröja till 1826 då en sjökapten skulle finna spår som antydde att fartygen förlist. 1828 upptäcktes mer påtagliga bevis att åtminstone ena fregatten kapsejsat.
och när Ludvig XVII var på schavotten ställde han frågan innan bilan föll: Något nytt om monsieur La Pérouse?
Under den tid som avrättningar var ett folknöje skulle en engelsman av relativt hög börd avrättas i London. Arrangörerna väntade rekordpublik och för att svara upp mot efterfrågan snickrades några ställningar ihop i all hast.
Den stora dagen närmade sig snabbt och när delinkventen stod nedanför schavotten brast plötsligt det ihopsnickrade provisoriet detta lär ha glatt den dödsdömde att han lämnade jordelivet åtminstone med ett leende.
Så kan det gå om inte haspen är på som kanske en svensk skulle ha uttryckt det




Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 257 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-02-06 23:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP