Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den oidipala triumfen




Pappan trodde han var bara snäll
lät grabben köra sina tricks
ville pojken skulle bli en ny slags man
byggd av kärlek och egen påhittighet

grabben lärde sig att tro
att framgången låg i hans namn
att han var bäst, en gud
som alltid skulle vinna argumentationen

åren gick och ingenting hände
pojken kom ingenstans
trampade vatten utan skam
mönstret blev ett monster

blev aldrig färdig med nåt på riktigt
kvinnorna föll till höger och vänster
när pensionen närmade sig
blev vårt lilla monster dödsförskräckt

vem skulle han nu vara stöddig mot
när arbetskamraterna och chefen försvann
vem skulle han mästra, vem skulle han slå
måste han börja supa och plåga sig själv

han mindes sin pappa som velig och snäll
såg sig själv som värsta djävul
men såg inte sambandet :
pappa...du borde ha tagit kampen med mig !

"...ett drama om hur Oidipus, ovetande om vilka hans föräldrar var, dödade sin far i en strid och sedan gifte sig med dennes änka som han senare fick veta var hans mor. När Oidipus blev medveten om sitt brott stack han ut sina ögon, enligt Freud en symbol för kastrering".




Fri vers (Prosapoesi) av Gunnar Hilén VIP
Läst 151 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-02-07 07:45



Bookmark and Share


  alicja lappalainen VIP
Jag tycker att Freud accentuerar blott en del av myten.
Oidipus öde var ett straff för Laios som förförde pojken Chrisippos. Det är en myt om konsekvenser av pederasti.
Oavsett vad far skulle göra för sonen så hängde ödet över honom.

Bara medvetenhet om fars synder och sin roll kunde frigöra Oidipus från skuldkänslor.
2020-02-07

  Gunnar Hilén VIP
Ingifte aj aj.....inget bra för vare sig fysisk eller psykisk hälsa.
2020-02-07

  Öknens Ros VIP
Faraonernas sed att gifta sig med sina närmaste, systrar, bröder etc torde väl vara snäppet värre.
2020-02-07

  Gunnar Hilén VIP
Att som pojke vinna en halvt om halvt omedveten strid med sin pappa om mammans gunst och kärlek skapar en grym kastrationsångest hos pojken ( skuldkänsla ) och när inte pappan är där på rätt sätt och skyddar sin relation med kvinnan/mamman mot pojkens kärlekshunger.....kommer han att gräva sin egen grop så småningom.
2020-02-07

    Lena Staaf VIP
Ser inte kopplingen till Oidipus men däremot en uppfostran som inte stärker utan ger en falsk känsla av att vara bäst i alla lägen ( utan att vara det).
2020-02-07
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP