Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


NÄR FANTASIN ÄR VERKLIGARE ÄN VERKLIGHETEN SJÄLV

Avsky för materialismen och naturens
skenbara förgänglighet var Auguste
De Villiers De L`Isle-Adam`s ( 1838-
1889) ledmotiv i sina skräck och
ockulta noveller,
genomsyrad av symbolism
där fantasin gör verkligheten
angenämare än verkligheten själv.

Denne kortprosans väktare som
uppfann ordet "Android" redan
på artonhundratalet,
anade troligen vartåt det barkade.

De Villiers som trots sitt aristokratiska
påbrå,levde ett liv under knappa om-
ständigheter,
och närde hela livet en dröm
om att gifta sig rikt med en änka,
sägs uppnått den drömmen på sin egen
dödsbädd,
som när fantasi och verklighet mötas.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 204 gånger
Publicerad 2020-04-03 08:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP