Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

PRÖVNINGEN

Jag minns ännu med sorg när en kvinna i min ungdom lärde mig tiga om en tillfredsställda längtan.
Vi stod på en klippa såg ut mot mitt hemlands hav. Med hand i varandras hand vi stod, fingrarna flätades mellan varandras.
Jag andades in doften, minnen skapade glädjevolter i min kropp.

Nyförälskad och med romantikerns darr i rösten, försökte jag förmedla min barnsliga ungdoms känsla av lycka.
Härligt att äntligen få känna doften av havet, blev de orden mina läppar slutligen förmedlade.
Oförklarade hängde orden i luften darrande, ett känslosprång det blev.

Ett skratt blev svaret och och jag frågade förnärmat vad som då i orden sades fel.
Fortfarande skrattande svarade hon, det här ju bara som en liten insjö.
Vid västkusten och Nordsjön kunde du prata om hav och havsdoft. Här finns inte ens doften av tång.

Hårda ord sade den beresta kvinnan till mig. Jag som äntligen efter många år fick återse mitt älskade sommarhav, med dess svagt vinddoftande vågor.

Den nattens säng blev bred och kall och lång blev vägen tillbaka från klippan vid havet. Ett sår hade skapats i värmen och ömhetens gemenskap.

Jag gömde aldrig orden och skrattet.

Senare i mitt livet när Atlantens vindar under många och långa lärorika år hade rufsat om i mitt grånande hår.
Mindes ännu denna oförstådda passus som blivit ett sår i gemenskapen.
Längtar fortfarande att en gång få återkomma till förfädernas generationsbundna dofter i hemhavets vågor mot klippan.

Det är livets gåva.

Genom generationer har vi havsfödda gemensamt detta med laxen. Budskapet är ordet hem.
Fisken kan alltid veta i vilken älv den föddes, enbart genom att känna doften och smaken av vattnet.

Det är med den genen vi innanhavsfödda hittar hem till den plats, där vi en gång föddes.

© Bosse 11 februari 2020.





Övriga genrer (Kåseri) av Bossepoet från Österbotten
Läst 147 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-02-11 07:23



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Bossepoet från Österbotten
Bossepoet från Österbotten