Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litt, brottstycken"


SAMHÄLLSPROBLEMET PIERRE BAYLE 1647-1706

Den landsflyktige läraren och upplys-
ningsfilosofen Pierre Bayle ( 1647-1706 )
som avskedades fr sin tjänst vid univer-
sitetet i Rotterdam för sitt individuella
tänkande,
framstod även för stat och kyrka som
ett problem,
vilken både synsk och förbigången
komma att ställa vetenskap mot tro,
varvid hans ateism betraktades som
hädiskt kättersk.

Detta provokativt kritiska intellekt
var den som utformade det första
moderna upplysningslexikonet
"Dictionnaire" 1697,
fullt av angrepp på kyrka och stat,
skolreform och vidskepelser,
varvid han menade att alla individer
är skapta för att tänka självständigt,
varför då låta någon makthavare
eller annan auktoritet göra det åt en
utan att ens kritiskt argumentera emot ?

Bayle var verksam under den tid
när häxeriprocessernas vidskepelser
pågick runt om i Europa.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 416 gånger
Publicerad 2020-03-07 03:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP