Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Allt är bättre med privatisering!


Outsourcad demokrati

"Åh, nej, diktatur vill vi inte kalla det" sade han och smuttade på cigarren.
"Vi föredrar att kalla det oustsourcad demokrati."
Han förklarar närmare.
"Du förstår, allt i samhället har slimmats för att vara så kostnadseffektivt som möjligt, så marknadsanpassat som möjligt och så enkelt som möjligt. Efter att vi outsourcat hälsovården, skolan, omsorgen, polisen, rättsväsendet och försvaret fanns det ju nästan bara en orörd kostnadspost kvar, och det var ju själva byråkratin kring landets styre."
Han pausade eftertänksamt och slog med fingret på cigarren för att få bort askan.
"Demokrati kostar pengar, och är inte så effektivt. Visst, många känner sig tryggare med att få rösta var fjärde år, men i slutändan kände vi att det var effektivare att outsourca även denna utgiftspost. En effektiv företagsledare som kunde slimma hela processen och arbeta med en liten skara aktieägare var helt enkelt billigare och mer effektivt än att spendera miljoner på att välja nya personer i varje led i landets styre. Vi måste ju tänka på kostnaderna!"
På frågan om det verkligen är billigare med ledarskapets löner slår han ifrån sig med en handviftning.
"Det är klart att vi individuellt får högre ersättning än tidigare ledarskap, men så tar vi ju också ett större individuellt ansvar förstår du. Och det är mycket effektivare nu. Förr kunde beslut som berörde hela branscher ta månader, om inte år, nu kan vi besluta det utan att behöva oroa oss över petitesser som vad tidigare ledarskap beslutat" (och här syftar han troligen på lagar och kanske rentav grundlagar).
"Det är helt enkelt billigare, vilket betyder mer penger i allas era fickor, effektivare, och enklare. Företagen får lättare en direkt kontakt med ledarskapet, och vet vem de ska vända sig till för att få gynnsamma beslut som behövs, utan år av byråkratisk "red tape", medborgarna vet vem som är ansvarig utan att behöva höra ursäkter om myndigheter och ministrar och tidigare ledarskap... det är helt enkelt bättre för alla!"
Han avslutar med att peka med cigarren lite menande.
"Kom ihåg att betona det, det är inte diktatur, det är outsourcad demokrati!"




Prosa (Kortnovell) av Dorian Ertymexx
Läst 180 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-03-23 11:59



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Chilejuntan var också outsourcad demokrati, iscensatt och sponsrad av USA.

Liken staplades på boxningsstadion i Santiago de Chile 1973.
2020-03-23

  Öknens Ros VIP
Dystopisk mörkmålande.
2020-03-23
  > Nästa text
< Föregående

Dorian Ertymexx
Dorian Ertymexx