Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
reflexioner om olika typer av svek av hobbyfilosofen


E tu min brutus

Jag skall drista mig till att försöka ge några exempel på ett område som jag trodde skulle vara tämligen oförändrat genom åren nämligen matematikens.
Eftersom matte aldrig varit my cup of tea släppte jag detta ämne så fort som det bara var möjligt och ändå kunna kvittera ut en fullständig examen och ingen hade hjärta berätta för mig hur avgörande ändå ämnet i grunden är.
Det började i stillhet när jag upptäckte att ungarna använde helt ny uppställning
för sina divisioner det kunde jag leva med eftersom jag slutat (tack och lov) jag noterade händelsen utan att förstå det kommer mera.
Lite allvarligare blev det när den specifika vikten plötsligt försvann för att ersättas av begreppet densitet. Det visade sig vara samma sak.(hoppas jag)
Om ni tror mig eller inte gör mig detsamma jag utger mig inte för att kunna matte.
Allvarligare blev det när ordet parameter användes i sammanhang där det inarbetade ordet variabel tycktes passa lika bra. Var det hela enbart ett uttryck för snobbism som jag avskyr.(delvis för att försvara min okunskap)
Jag var tvungen konsultera en bok med titeln Matematisk Uppslagsbok (tryckår 1987.) Under begreppet parameter läser jag "Vid framställningen av en kurva eller yta varje variabel i kurvans ekvation se parameterframställning" Klart som korvspad brukar man ju säga. Tur att jag inte försökte mig på en framtid som matematiker.
Faktiskt jag trodde att när man en gång lärt sig så skulle det sitta där men så var icke. Lika så när vi skulle gå över till algebra dvs använda bokstäver så skulle det bli lättare och lite roligare. Men så blev aldrig fallet
Övriga genrer (Kåseri) av Sören Turesson VIP
Läst 5 gånger
Publicerad 2020-03-26 21:00Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP