Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tillägnad Jo och Edward


Utsikt över Washington Square

Den
lilla lägenheten
utan
toalett eller kylskåp
Deras
gemensamma
bostad

Med doft
av terpentin

Det är där på sin
utkikspost
genom ateljefönstret
hon ser dem därnere
genom barens
panoramafönster
ut mot gatan

Mannen med hatten
i knät och kroppen
en aning lutad
över bordet

Kvinnan
som behållit
sin svarta
charlestonhatt på
Balanserar sitt
champangeglas
med den
gröna oliven
världsvant
mellan tumme
och pekfinger

Drinkens namn
är Hanky Panky
liksom tidens anda

De ser ut att
vara inbegripna i
vad det verkar
ett förtroligt samtal

Det par han valt att
föreviga i en av sina
målningar

Betraktat utifrån med
närhet och distans
i ett ödsligt sken över
det yttre och inre
landskapet

Realismen, ljussättningen
utanförskapet som var
hans signum

De kom att leva ihop
i nästan fyra decennier
Han och hon som var hans
modell och ständiga
inspirationskälla

Hon som med tiden lät sitt
eget konstnärsskap uppgå
i hans

Hennes var iden om att kalla
deras gemensamma
konstprojekt för:
-"Deras gemensamma barn"

Efter Edwards död
lät hon donera hans
(och hennes) livsverk
som gåva till
ett stort konstmuseum
i New York

Där hänger hans verk än idag

Ett år efter hans död

Dog också hon




Fri vers (Fri form) av Lottie Ålhed VIP
Läst 220 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-03-31 12:28



Bookmark and Share


  DavidM VIP
Stämningsfulla, levande livshistorier.
2020-04-08

  alicja lappalainen VIP
ÄR DET HOPPER OCH JOSEPHINE ?

2020-03-31

  Kungskobran VIP
Jo ställdes på undantag
i Edwards dag
fastän hon var väl så bra
så är det än i da

2020-03-31
  > Nästa text
< Föregående

Lottie Ålhed
Lottie Ålhed VIP