Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag hade en gång en bekant som fick under ett läkarbesök veta ungefär följande. Om han fortsatte att röka skulle han leva månaden ut. (Även den som inte röker brukar göra det.) Om han slutade redan imorgon kunde han mycket väl ha ett par goda år.


Några fördelar med att röka



1.
Din närmaste omgivning blir passiva rökare och du kan verka tuff. Att verka tuff är en sorts livsnödvändighet. Märkligt nog imponeras du av hur lätt andra människor verkar ha att verka tilldragande och charmiga utan att ens varken röka eller dricka. Att det 'ligger i deras vinnande personlighet' kan vara en del av svaret du kanske inte vill höra.

2.
Dina sinnen för lukt och smak gör att du måste ha väl kryddad mat för att alls känna att du äter eller dricker. Det som verkligen hjälper mot starka kryddor är mjölk, inte mera alkohol.

3.
Andra människor utöver du själv kan bli sjuka och dö. Rökning, passiv eller egen påverkar immunförsvaret, så mycket att vilken allvarlig sjukdom som helst blir rent av livshotande. Vilket du som röker kan strunta i, det häftiga är ju att du verkar tuff.

4.
Tobak är ett gift som förutom att det är svårt att sluta med, eftersom du snabbt blir beroende av nikotin och det verkar så bra mot nervositet. Utom att du blir berusad av det, ungefär som ett lättare knark eller en sorts förälskelse. De flesta missbruk blir ett gift och ett rus.

5.
De flesta bruk som en själv tappar kontrollen över, kallas för missbruk om de 'passerar en gräns'. Gränsen brukar vara just den att du inte kan vara utan bruket. Vilket kostar dig en massa pengar och då vet du åtminstone av vad du skall göra av dem, för att du tröttnat så på att resa, ta bussen eller tåget.

6.
En del människor som röker kan tycka att den som inte röker, klagar så mycket på rökning och rökare. En som inte röker kan tycka att både rökare och rök gamla askfat som inte sett ett diskmedel på 'år och dag', kan verka äckligt. Det beror på att i en rökares ögon är de fjantiga, löjliga, överkänsliga. Bara att när en människa som slutat röka redan under andra dagen av sin semester och kommer tillbaka till jobbet, hemmet, föreningen... undrar varför det luktar så vidrigt där och kan ställa frågan. Svaret kan då möjligen bli, jo förstår du, de där som står ute på balkongen, rastgården, utanför fikarummet... de röker. Om du blir som alldeles stum då, behöver du inte bry dig om. Du har kanske bara blivit överkänslig under din frånvaro...




(Texten har legat till sig i utkast sedan 18/4 2020)




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 123 gånger
Publicerad 2022-12-19 21:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP