Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Reflektioner från ett deltagande i en bokcirkel med etologen Kerstins Malms bok "Tänk om jag kunde lyssna - att leva medkännande med hundar".


Du kan tala, vill jag lyssna?

 

Vi har länge varit vänner

så där minst 15 000 år

Vi delade både jakt och mat

vid våra lägereldar

Vi begravdes tillsammans

under ceremonier

 

Du vaktade våra boskap

åt våra rester

värmde oss på natten

utan experter förstod vi varandra

Det var enklare då

 

Sen dess har du hjälpt oss 

mer än du kan ana

Du har tvingats offra ditt liv för oss

i vårt erövrande av naturen

i framtagandet av mediciner

och i rymden

Du var en hjälte Lajka!

inte ett offer i våra ögon

Ändå är det svårt

att prata om dig med barnen

som tittar på oss med frågande ögon

 

Det har skavt mer än en gång

När vår känsla för

och relation till - dig

inte stämmer

med samhällets syn på dig

När vår makt är så fullständig

När du är så utlämnad

till människors godtycke

girighet eller okunskap

Ditt utseende utsatt för så mycket

tycke och smak

som inte var din egen

 

Lagar, regler och vetenskap

har fjärmat oss från varandra

Stolthet, dogmer och gurus  

har fördunklat vårt förstånd

Fått oss göra sånt som var fel

Som kändes fel ibland

men vi ändå tvingades till

Vi bestämmer allt för dig

Om liv och död

För ditt eget bästa som det heter

 

Du jobbar med och för oss

på så många sätt

Letar upp saker

som knark, guld, sedlar,

vägglöss och sprängmedel

Du lindrar vår oro och stillar vår ångest

Är våra ögon, öron och händer

Varnar oss för epilepsi och blodsockerfall

Ger våra gamla närhet och sällskap

 

Vi trodde länge

att du inte kunde känna som vi

Att hundar inte kunde känna lycka

skam, sorg eller empati

Trodde vi förmänskligade dig

och att det var av ondo

Inte ett sätt att kunna förstå dig

 

Men det finns hundar som kan tusen ord

och sätta ihop meningar

Tala genom att trycka på knappar

med talat språk

"help water play love you"

 

Precis som utveckling alltid skett

Stilla och enträget

medborgarrättsrörelsen

kvinnors frigörelse och barnrättsfrågorna

så flyttas gränser

Djurrättsrörelsen och forskares modiga steg

visar vägen tillbaka

Till när vi båda levde i naturen

Mer intuitivt

och på egna villkor

men tillsammans

För att vi ville det

 

Förlåt oss

Vi vet att du kan

För du har förlåtit oss nästan jämt

Så välvillig är du

trots att vi dig inte förtjänar

Nu är det vår tur till välvilja

Att se dig som du verkligen är

Älskade hund.




Fri vers (Fri form) av Briza media
Läst 275 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2020-04-24 13:53



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Ja, älskade hund, vad vore vi utan dem. Fin hyllning!
2020-05-02

  SatansSon
reidar är en av mina vänner på facebook. hade chansen få göra omslaget till hans kommande bok. men sjabblade bort den.
2020-04-30
  > Nästa text
< Föregående

Briza media
Briza media