Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Linoleumsnittad


kan vi ana en ljus kupa kring himlen
även imorgon
över våra lummiga trädsektioner,

kan vi på håll se att tiden är smal
hur vi vill dansa och trycka samman våra bröst

kan du fortfarande se min snedhängda trädörr
att jag orkar dela sällskap i det skyddslösa
att jag erbjuder en jordkällare undan kriget,

våga möt min sönderbläddrade ordkropp
karva ut den bild du vill
kan vi snälla få sluka den så kallade våren
i tomhänt skärskådan släpper jag dig aldrig

på knä i utrotningens natt
friar mitt hjärta till ögonröda mirakler




Fri vers (Fri form) av Fredrik Axelsson
Läst 293 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2020-04-26 01:50



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Så jävla klockren! Från början till slut.
2020-04-27

  Rublev
En mångbottnad existensiell dikt. Ett rembrandtskt skiktmåleri med lasyrer av sorg och längtan, smärta och mod, och av knappt hörbara viskningar, där du låter allt smälta samman till en stark rop efter liv, ett mahlerskt crescendo, som tonar ut i ett mystikernas credo, innerligt omfamnande ’själens dunkla natt’. Mästerligt och djupt berörande!
2020-04-26

  Ulf Carlsson VIP
Det är svårt att säga varför denna dikt är "bra" poesi. Ligger kvaliteten i vissa verstekniska drag, i en eventuellt avsiktlig strofindelning eller om metaforerna passar i sammanhanget?
Rubriken sätter ytterligare myror i huvudet.
Modern, (mode-)lyrik har ju inga större hämningar beträffande interpunktion och grammatik, vilket ofta gör den ännu svårare att tolka, men detta kan möjligen vara själva vitsen. Den vill i stället beröra det läsande subjektet med antydningar, snuddningar, reflexer, hugskott ordnade i ett slags enhet? "Linoleumsnittad" gör det!
Ord och sammanställningar såsom "ljus kupa", "trycka samman våra bröst", "dela sällskap", "Skyddslösa", "kriget", "utrotningens natt" m.fl. spelar effektivt på vår kollektiva känsla i dessa pandemiska tider och säkert läser fler än jag rubriken som "linoleumsmittad".
Detta poem blir allt bättre efter en djupare "skärskådan"!








2020-04-26

    ej medlem längre
Jag fascineras av dina originella ordval, hur du lyckas karva ljus ur mörkrets dovt vassa ordkropp, att vända insidan utåt och hålla kvar det vackra hoppet i en tid av minskad syretillförsel.

2020-04-26

  Gunnar Hilén VIP
Man kan undra hurudana dikter Trump skriver efter attt ha smakat desinfektionsmedel. Han blir nog avundsjuk på dig !
2020-04-26

    Max Poisé
Ännu en text som är mycket bra...
Fastnade specifikt för ” våga möt min sönderbläddrade ordkropp
karva ut den bild du vill”

Du är grym!
2020-04-26
  > Nästa text
< Föregående

Fredrik Axelsson
Fredrik Axelsson