Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Mina minnen av världens bästa mormor (Paula Björklund)


Mormors goda råd (tankar för dagen)


Precis som för dej, så hade herr Johansson varit en liten grabb och som en sådan liten parvel så var det alltid bäst att lyssna på de äldres råd. Hans mormor var en sådan person, hon hade redan skaffat sig grått hår och det måste ju betyda att hon upplevt en massa saker, resonerade Johansson.

Så långt han kunde minnas så var det fyra råd som ständigt återkom. Det var påminnelser. "Kloka levnadsregler" förklarade hon. Sen tillade hon: "Den som råd följer är vis!" Sen var det inte mer med det.

Vad var det hon sa? Just då lät det inte alls bra. Herr Johansson tyckte det lät mera som "tjat", alltså något som de vuxna ständigt gav de små. Men, i alla fall, de råd (eller tjat) som ständigt återkom var följande: Efter varje måltid, när köttbullarna eller falukorven ätits upp, ja även potatisen, så fick han ständigt höra förmaningen "ät upp spenaten också" eller "glöm inte brysselkålen!". Gå från bordet var inte möjligt förrän allt var uppätet. Det är tufft att vara liten. Då får man alltid sådana påminnelser om att "äta upp". Det andra rådet (eller tjatet!) kom faktiskt samma dag. Och det hände alltid kvällstid. Och samtidigt som filmen Perry Mason skulle visas på TV. Då hördes förmaningen: "Det är dags att gå och lägga sig nu!" Detta fick jag höra vid exakt samma tid varje kväll. Klockan 20.00 för att vara exakt. Allra senast klockan 21.00 skulle gossen Johansson befinna sig mellan lakanen och ha huvudet på kudden. Då var det dags för godnatt-kramen och samtidigt "godnatt" till alla filmer på TV. Att lägga sig tidigt var alltså inte alls populärt. Men mormor var en mycket bestämd kvinna så det var enklast att lyda. 

Sedan, så var mormor alltid noga med att vi barn inte skulle sitta inomhus "och hänga". Nej det var inte möjligt att stanna inomhus, speciellt inte om det var uppehållsväder eller rent av soligt utomhus. Då sa alltid mormor, med bestämd stämma: "Gå genast ut och lek!, rör på er ungar!"

När vi blev lite större barn, passerade målbrottet och började smaka på vuxenlivet, just då hade mormor såklart ytterligare ett råd att bjuda på: "Ni får inte supa, utan sköt er noga!" Hon visste att några av oss alltid var inne i spritskåpet och "tullade" på brännvinet inför lördagsdansen nere i byn. Att bjuda upp den sötaste flickan var en tuff prestation, nästan oöverkomlig. Men med lite sprit utblandat i saftflaskan gick det betydligt lättare. Fast ibland så rynkade flickan på pannan när hon såg att dansstegen inte gick helt nyktert,

Långt, långt senare, sisådär 2020-05-07, kom herr Johansson på nyttan med mormors råd. Just då hade ett virus drabbat världen, däribland Sverige, och ställt till med ett riktigt obehag. Folk dog "till höger och till vänster". När Johansson alltså mindes mormors råd så insåg han att:

1. Påminnelsen att äta upp spenaten/brysselkålet var superviktig. Den som är välnärd med perfekt blandning av proteiner och vitaminer har mycket bättre motståndskraft mot Coronaviruset. Jämfört med hans kompis herr Hansson som levde på ägg och rostade mackor.

2. Förmaningen att lägga sig i tid, sisådär 21.00 (kanske 22.03) var utomordentligt viktig. För det var ju då - någonstans mellan 22.00 - 02.00 som kroppen reparerade sig själv och kunde "sätta hårt mot hårt" när coronaviruset anföll "på bred front". Att lägga sig fram på småtimmarna, som Hansson alltid gjorde, var nog ganska dumt. Johansson bestämde sig för att ta en snackis om saken med Hansson nästa dag.

3. Ett alltid återkommande påpekande från mormor inträffade alltid när Johansson och hans kusiner bänkat sig för att spela brädspelet med varann. Då kom alltid mormor in på verandan, tittade på oss och sa sedan: "Ut och lek med er, kurragömma är väl roligt?!" Sedan gick vi ut, sprang omkring och lekte kurragömma och kull. Det där rådet att gå ut hade inte riktigt följt med  Johansson upp i åren, speciellt inte när TV-kanalerna hade blivit flera än en enda kanal. Men att ha god kondition var nog ett "måste" förstod Johansson. Då kunde han ju alltid springa ifrån Coronaviruset om det blev för närgånget.

4. Det allra sista rådet mormor bjöd på var väl nästan det viktigaste insåg Johansson. Hon hade sagt med allt allvar hon förmådde uppvisa: "Sup inte!" 
Att supa, dricka nästan varje dag, lite vin, lite folköl, sen en sup eller två, tja då kan det gå som så att döden (coronaviruset) övermannar och brottar ner den suputen.
I skolan hade Johansson lärt sig att blodet som tillverkades i benmärgen inte blev så motståndskraftigt om personen själv samtidigt dränkte sina bekymmer i sprit. En sådan människa (suput) var en enkel fajt för corona. Det blev knock-out i 1:a ronden.

När nu Johansson blickade tillbaka på hans liv som liten och med en mormor som var allestädes närvarande, särkilt då det var läggdags, matdags, lekdags inomhus och genomskådade alla Johanssons planer inför lördagsdansen - ja då var han glad över att hans mormor var världens bästa mormor med världens bästa råd/förmaningar (som ibland kunde uppfattas som tjat av en liten busig grabb).

 

SLUT
Övriga genrer av Bengt Malmsten VIP
Läst 80 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-05-07 04:34Bookmark and Share


  Lena Staaf VIP
En bild av trygghet. Fast barnet inte förstår det
2020-05-07

  Lena Staaf VIP
En bild av trygghet. Fast barnet inte förstår det
2020-05-07
  > Nästa text
< Föregående

Bengt Malmsten
Bengt Malmsten VIP