Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Några ord om en riktig poet


Lugn i Gamla Stan

Såg en gång ekorrar

i en björk mitt i Gamla Stan

och det var på den tiden

när Sträng höll i finanserna

och Lillbabs skötte parkerna

i sällskap med tivolikungar

och liljekonvaljesöta ballerinor

 

och dessa pälsklädda varelser

letade nötter där inga fanns

och lekte Bonnie and Clyde

med alla förbipasserande

vid Mårten Trotzigs gränd

- muskiga, farliga, med lapp för ena ögat

och en avbruten kvist i tassen

 

Inte var det en vanlig dag

när allting hände samtidigt:

när kaféerna gav kunderna respass

och kungen själv trädde ut i vimlet

för att fånga ögonblicket

och få sig en cigarill i butiken

där savannen bredde ut sig

 

och där sebrorna sprang över hyllplanen

som medeldistansare på Stadion

och gav affären en air av Afrika

mitt i 1400-talets labyrinter av sten

- och kungen var nöjd med sitt

och tog djupa smygbloss

under finansbalkongen

 

medan högvakten letade och letade

och sprang med dragna sablar

över kullerstenslandet

för att se skymten av en glänsande krona

och för att eskortera den höge

till björkskugga och palatskaffe

emedan klockan gick mot tre

 

och grändernas djur klev ur skuggorna

för att värna synden och dansbanorna

ölstånkorna och tobaksdimmorna

och friheten att klättra högt mot himlen

när andan faller på och ingen finns

som inte själv varit nära

att bära ekorrens yvigaste svans

 

 

En sådan dag var det

och ingenting var annorlunda

för kungen och fosterlandet

och för ett kärlekspar i dragspelsställning

när solen gick upp och ner igen

och Gunnar Sträng granskade

Stortorgets yppiga akademiledamöter

 

 

Men det var en dag

när Kristina Lugn

gick mot himlen

allena

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 292 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-05-11 13:01



Bookmark and Share


  Minkki VIP
och jag måste läsa ända till slutet för att inse att hon var med från allra första början och till slut.
2020-05-28

    Sefarge VIP
Si de va ju riktigt
Lyriskt det med.
Även Du har ju
gåvan! Så
simma
lugnt!
;)
2020-05-13

  Eva Langrath VIP
Fantastiskt ordflöde
2020-05-11

  Magdalena Eriksson VIP
Du överraskar med en riktig rivjärnspolska! Kul med flöde och många detaljer som vävs samman i någon slags dagens rätt.
och Kristinas ande drar genom ordgräset i din dikt..... fint som en yppig resa fram till the bitter end!
2020-05-11
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP