Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


BIOGRAFINS URFADER

Den romerske doldisen och pionjären
inom levnadsteckningar Plutarchos
( Clucius Mestrius)46 e kr-120 e kr,
blev med tiden nestorn inom
biografisk genre,
däri hans "Bioi paralleloi"
utgör själva grundstommen
i hans ca:300 verk varav endast 150
finns bevarade,
jämte de av Bioi paralleloi 27 st som
både inspirerat och i avskräckande
syfte ställt det föredömliga mot det
motsatta.

Att han aldrig skrev någon egen
självbiografi,
antyder om integritetsbevarande.

Plutarchos var nämligen även pionjär
inom jämställdhetsfrågor i den mån
de av naturliga skäl är möjliga såsom
rörande äktenskaplig moral,
utbildningsfrågor och demokratisk
samhörighet och gemenskap.

Den omfångsrika biografiska katalog
vilken upptar hans verk,
har under tidernas gång förskingrats
och endast 150 verk är bevarade,
vilket väl stadfäster hans apposition.

*






Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 340 gånger
Publicerad 2020-05-27 15:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP