Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Från ett nedstigande led

Här är vi; de spruckna, spröda.
De nästan levande; druckna, döda.
Vi som får andas in det som ni andats ut
och som vet vad vi har först när det ska ta slut.
Vi som axlat er mantel, men ångrar vår roll
och vars mäktiga siffror blott gångras med noll.
Vi som vägrat stå bakom och trängs här bredvid
på sidan med själarna som dellikvid.

För ingenting räcker av det som vi gör.
Vår flit och vårt slit har vi ingenting för,
ty allt vi förmår, det blir aldrig så stort
att det uppväger det som vi inte fick gjort.
Så varje steg framåt gör blott vägen längre;
vår skuld bara växer och världen blir trängre.
Men försöka – det kan vi! Och tänka som så:
att en krona av törnen, är en krona ändå!




Bunden vers (Rim) av Anakreons son
Läst 121 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-05-31 21:00



Bookmark and Share


  Minkki VIP
anakreons texter lever kvar, liksom hans givande kommentarer till andras texter. Jag ser att Du valt hans motto - en snärtigt formulerad livshållning. Den lutar jag på de stunder den finska sisun vacklar.
2024-04-08

    Anakreons son
Plötsligt idag när jag letade efter något helt annat, hittade jag till min stora förvåning en mycket gammal vers. Till viss del anar jag ett släktskap med pappas texter, på gott och ont. Jag önskar att jag hade hittat hit medan han fortfarande var i livet.
2020-05-31
  > Nästa text
< Föregående

Anakreons son

Senast publicerade
Från ett nedstigande led
* Se alla