Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Med jämlikhet menas nog att någon har samma rättigheter som en annan har, om det handlar om juridiskt påvisbara rättigheter. Men det innehar nog även att den äger skyldigheter och ansvar även. Bara att det inte räknas med.


Något litet om jämlikhet (3)






En del människor vill skylla sitt behov
att begå dumheter,
på att andra människor
något före dem,
kan ha begått egna handlingar
som de tänker sig att de har kunnat äga rum.

Bara att det är en tanke och känsla,
som inte nödvändigtvis har 'förankring'
i någon annans verklighet.

För att kunna lägga ansvaret
för egna handlingar, någon annanstans.
Vanligt det är, att inte vilja kännas
vid eller av sitt eget ansvar.

Som att vilja säga
'någon annan har nog snattat
i affären före mig,
alltså ger det mig rätt att snatta här'.

Någon körde ihjäl en människa i en rattfylla,
alltså har alla andra människor
som druckit sig berusade
och kör ihjäl någon med den bil,
rätt att göra likadant, ostraffat.

Tyvärr räknas inte den sortens jämlikhet,
rent juridiskt till en sorts 'allmän giltighet'.
Den sortens önsketänkande
skulle ju ge vem som helst 'rätt'
att begå vilka handlingar som helst,
bara för att de begåtts av någon annan,
redan förut och oavsett hur det gick då.

Men envar människa är ju sig själv närmast,
så det kan ligga nära till hands
att ha egna regler och en egen moral,
vilken går att hantera och böja efter
ens egna väl frestelser och vilja 'just då'.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 361 gånger
Publicerad 2020-05-28 22:51



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Jag 'menar' ingenting särskilt. 'Textjaget' behöver inte nödvändigtvis vara någonting annat än en tänkt person. Med sin då egna 'moral'. Texten är en text och du som läsare kan själv avgöra hur texten skall tolkas. Dessutom gör envar som den vill med sitt eget liv. En text kan i vilket fall få en läsare att fundera på A. Jag håller med. B. Jag håller inte med. D. Jag håller med till en del och en del inte. C. Låt mig sova på saken... E. C kommer väl ändå före D i alfabetet. F... G. H. och så vidare. Det finns lika många 'sanningar' och åsikter, som det finns möjliga läsare.
2020-05-29

    ej medlem längre
du menar att man ska döma ut alla som begår brott?
2020-05-28
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP