Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


DEN PATOLOGISKT MANISKE SAMLAREN SOM SAMLADE PÅ ALLTING

Den patologiskt maniske samlaren
av allting,
gör allting som andra gör fast på ett
helt annat sätt.

Lyckades övertala honom om en
intervju,
som blev allt annat än en intervju,
utan mera som en arkeologisk
upptäcktsresa bland fornminnen,
litteratur,konst mm.

Han är en man i 90-årsåldern vars
östermalmsvåning gått i arv genom
släktet och är dessutom k-märkt.

Besökaren får intrycket av att ingen
mer än bostadsinnehavaren satt sin
fot innanför dörren.

Dagens nyheter står i högar i hallen,
som piedestaler,ända från 1864 vars
1:a nummer utkom i december.

I ett av rummen är ett bokantikvariat
med okända dyrgripar
(eller bortglömda)
spindlars nätverk täcker vissa av de
dammiga bokhögarna,
därpå man kan skriva sitt namn
i det tjocka dammlagret,
för städning verkar vara okänt begrepp
hos denne samlare.

Konst av olika mästare hänger lite
varstans,
ibland ser man att han hängt tavlor
på en annan tavla,
antagligen för platsbrist.

Skulle Bukowskis få tillgång här,
skulle budutgivningen slå alla rekord,
men se den här gubben tänk inte sälja
någe han inte,
å han vet exakt var varje sak finns,
och ingen tillåts fotografera,
utan se men inte röra är vad som gäller.

I ett annat rum har han klädkammare
vilken påminner om en teaterensembles
rekvisita.

Bland klädhögar kan urskiljas marmor-
byster av antikens filosofer.....

Detta patologiskt maniska samlande
som till vilken nytta mer än som för
att fylla det tomrum som hans liv
är stadd i har pågått i femti år
alltsedan hans familj förolyckades
i en trafikolycka.

Det finns alltid en historia bakom allting,
därför samlar han på allting,
för att glömma sin egna historia,
som var allting.

*








Övriga genrer (Drama/Dialog) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 294 gånger
Publicerad 2020-05-31 16:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP