Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


(c) Foto: Minkki Huldén länk till sagan, om ni vill friska upp minnet och, varför inte, upptäcka hur språkets yta förändrats men sagan lever http://runeberg.org/topbarn/8/0091.html


Varför behöver vi Topelius och hans sagor?

 

Lätt hänt är det, att bli inkrökt när man suttit i karantän i åtta veckor. Att då upptäcka en liten gäst i röd klänning på balkongen, visst är det ju sagolikt?

Hastiga knyckar fram med kameran, visiten bara måste förevigas! Inte helt skarpt blev fotot, men sagan konkretiserade bilden. Var annars kan man hitta nyckeln om inte just där jungfru Marias nyckelpiga valt att kliva in - i låset?

 

 

2020-06-03  19:09 
Övriga genrer av Minkki VIP
Läst 178 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2020-06-03 18:12Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Uppiggande med nyckelpiga och toppen med koppling till Topelius!!!

Jag känner till oförskämt lite av finska författare, så även Zacharias vars mångbottnade bakgrund dock inspirerar mig omedelbart att skaffa grepp om...

...i första hand sagorna el dyl lärorik skröna, i andra hand ren lyrik förmodar jag, i tredje hand hans psalmtexter - varav jag redan verifierar en som bekant (jo, Sibelius toner känner jag betydligt fler av) - i fjärde hand någon historisk roman om jag kommer så långt...

Hoppas inkröktheten får fälla ut sina vingar nu igen?!?
2020-06-11

  Maskerade Masken VIP
nykarleby har fött fram flera stora författare. cjl runeberg med.
2020-06-08

  Peter Olausson VIP
Åh, Topelius! Han var flitig och finns där som en berättelsens egen nyckelpiga i gångna tiders läseböcker för barn och vuxna - en välkommen överraskning i nuet, innan han försvinner in bland böckernas oändliga buskage igen. När jag en gång som barn fann hans Fältskärns berättelser i halvfranska band undanskuffade i familjens källare var det början på en lång resa genom historien och jag får väl erkänna att Bertelskölds ring var minst lika fascinerande som den senare bekantskapen i Tolkienvärlden. Då, som tioåring, men också nu, ett drygt halvsekel senare. Visst är språket hos Zacharias annu dazumal, men berättelserna lever ett friskt liv. Tack för påminnelsen, Minkki!

2020-06-06

  Nanna X VIP
Glömde att berömma själva texten, härligt med en gäst i röd klänning som kliver in genom låset!
2020-06-03

  Nanna X VIP
Tack för en fin saga! De båda sagofarbröderna är verkligen ganska lika. Intressant nog var Andersen född 1805 och Topelius 1818, trodde nästan det var tvärtom, eftersom hans språk känns ålderdomligare - men förstod sen att det är svårt att jämföra de danska och svenska originaltexterna. Jag läste Andersens sagor på projekt runeberg inför fjolårets kalender, det är verkligen en guldgruva.
2020-06-03

  Larz Gustafsson VIP
Jag ignorerar Topelius.
2020-06-03

  Nanna X VIP
Vi behöver alla stora sagoberättare. Zacharias Topelius och HC Andersen är nog de två största i Norden. Jag är mer beläst på Andersen än Topelius, men har läst några av den senares sagor också. Tror de liknar varandra en hel del.

Fin nyckelpiga. Ska kolla din länk.
2020-06-03

  Larz Gustafsson VIP
Är det någon vi behöver så är det H C Andersen.
2020-06-03
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP