Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
hade aldrig hört ordet "Rondör" eller förträngt dess förekomst.. tills nyligen dök upp i en roman av Brunner, om någons huvudform där; må parallellt innebära "fyllighet" (följt av signaturmelodin till Tre Kärlekar)


Somrig 2 : Solens Rondör

 

 

lika sent som skymningen ankommer

just så tidigt inträder gryningen

 

där de sitter på varsin stenig strand

och ser vikarna flyta ut som smör

 

hörs minsta fågel

ur stort bröst sjunga

 

söker rävar gömma allt guld i dunklet

ty snart biter dygnet sig självt i svansen

 

hur sinnens krökta gåta

går rakt på sanna minnen

 

såhär skön blir nog aldrig mer saknaden?

- innan ens slumrat till vaknar upp igen!

 

vårt vin sprider sin rondör

i kör simmande längs liv

 

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 423 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-06-09 21:13



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Jodå, rondör brukar uppenbarligen syfta på kroppsform eller ansiktsform.

Där Brunner begagnar ordet handlar hela verket om Swedenborg (1688-1772). Så på sätt o vis nära din tanke på Bellman (1740-1795). Spännande att du/ni verkar känna till begreppet mycket närmare än mig :-)

Inget fel i sig att ha sina associationsbanor.. Personligen vill jag hellre föreställa mig "Rondör" om en kvinna, eller som här andra fenomen i sinnevärlden ;-)

Grunnar på om "fräschör", "odör" osv också brukar kopplas till kroppen?!? och då både fördelaktiga och mindre önskvärda intryck av kroppsligheter..

..eller om orden används lite överallt? "Valör" kan väl röra allt från frimärkens värde till känslors nyanser?!

Förutom alla yrkestitlar, finns nog redan en uppsjö av "-ör"ord om jag skulle orka göra en lista över dem....
2020-06-26

  KattenKin VIP
Vill bara tillägga att jag tänker på Bellman när jag läser denna, lite av hans själ i den tycker jag nog allt. Fint.
2020-06-25

  KattenKin VIP
Oj vilken pärla! Rondör är ett ord som inte används så ofta, bra att plocka fram sådana och ge dem nytt liv. Jag tänker mest på fyllighet hos en äldre man, eller ett vin som här, men det blir sådär med ord ibland, att man kanske felaktigt gör dem feminina eller maskulina. Sparar denna fina.
2020-06-25

  Anya VIP
Fint ännu en gång. Gillar detta tema du har. Jag förknippar ordet rondör med en människa. Hen har en viss rondör….liksom. Jaa jag har en viss rondör. Haha
2020-06-17

  Nanna X
Flera elegant antydda cirklar som får mig att tänka på en oroburo. Räven biter sig själv i svansen liksom dygnet, vinet smakar runt under solen...
2020-06-10
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP