Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Text/bildill,ingår i "Litterära brottstycken"


AUTODIDAKTEN SOM KONKURRERADE MED BIBELN OCH KORANEN

Utan vare sig bildning eller skol-
gång,skrev han som autodidakt
en av världens mest spridda och
sålda böcker, "Pilgrimens resa"
eller Kristens resa (1678)
i religiös anda,varav ungefär ett
tjugotal översättningar ställer
frågan om tolkningsfrihetens
vara eller icke vara i upphovs-
rättslig mening.

Den engelskt religiösa skriftställ-
aren John Bunyan (1628-1688)
lär nog vila i ro oavsett hur de
skriftlärde schakalerna sliter och
riva i hans verk.

För vad ett okonstlat intellekt må
frambringa av äkthet är mer än
vad något skolat intellekt förmår,
och med den värdighet ett intell-
ektuellt omdöme sig berättigat,
av den goda smaken inte fastna
i andras fotspår,förbliver helst
i sin förkovran,vid sin egen läst.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 328 gånger
Publicerad 2020-06-25 08:39



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP