Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Repris från vindsförrådet.


Se upp i sommar igen!



Se upp för borrelia, TBE och rävens dvärgbandmask! Denna farliga bandmask finns nu hos rävar i landet, därför denna repris från en pensionerad läkare. Även den fästingburna infektionen TBE sprider sig i landet och går, till skillnad mot borrelia, att vaccinera sig emot. Och fortsätt att sköta om er väl när det gäller Covid-19!


Borreliafästing och mördarmollusk 
även i vinter sluppit kallt regn och rusk 
väl skyddade av all den snö 
som hindrat dem från att döden dö. 

Så var sommarkväll du bör syna skinnet 
efter små blodtörstiga kvalsterdjur 
och med pincetten dem varligt fatta 
djupt ner och rätt långsamt dra dem ur. 

Efter ett par veckor bör du kolla stället 
där spindeldjuret satt i ditt skinn 
för rundad rodnad som cirkelformat 
det lilla fästingbettet ringar in. 

Ser du den ringen så ring en doktor 
och berätta om ringen och ditt lilla bett 
så får du nog antibiotika 
mot din Borrelia rätt och slätt. 

Och locka mördarsniglarna ner i ölet 
så snart de första har krupit fram 
till blomsterlådor och salladsland 
eller låt dem falla för sax i hand. 

Från dvärgbandmaskar i rävars tarmar 
sprids deras ägg över skogens mark 
därför jag nu åter om detta larmar 
ty denna masks farlighet är stark. 

Och skölj mycket väl bär på blåbärsris 
och smultron innan du stoppar dem i ditt gap 
för dvärgbandmasken är inte rättvis 
din kropp är för masken ett härligt kap. 

Ja alla osköljda svampar och bär 
från marknivå kan va en risk 
så skölj dem väl innan du dem förtär 
för att fortsatt förbli sund och frisk. 

Ty många hundar från piratimport 
och mårdhundar som simmat över Öresund 
och rävar kan bära denna farliga masksort 
som med oss människor ej har misskund. 

Men lova att ändå av sommarn njuta 
och kryssa frejdigt bland dessa grund 
med kunskap kan du dig bakåt luta 
och till hösten vara än mera sund.

 




Fri vers (Prosapoesi) av limerick VIP
Läst 187 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-06-28 15:25



Bookmark and Share


  aol
Underbart klokt skaldat visar du oss vägen hur vi ska undvika farorna, tack Bokmärker så klart,
2020-06-30

  Marita Ohlquist VIP
Tack för viktiga påminnelser att bära med sig i vardagen!
2020-06-29

  Gunnel Eriksson VIP
Ja, livet är farligt och nu har vi
fått covid - 19 också.
2020-06-29
  > Nästa text
< Föregående

limerick
limerick VIP

Mina favoriter
Hålla truten-limerick