Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När värmen får en att minnas


Jag längtar till Italien

Jag böjer mig för övermakten...värmen,

Jag kan inte sova det är för varmt,
trots öppen balkongdörr och öppet vädringsfönster
samt en fläkt som får jobba för högtryck.

Jag går upp ut i köket klädd som Gud fader
skapat mig, öppnar kylskåpsdörren och tar fram
en läskande iskall god Pellegrino Blodgrapesmak.

Ahhh... den rinner nerför strupen som en kall vårflod
svalkande och välgörande. Smaken minner om dagarna
jag tillbringat i Italien, jag blundar och ser det framför mig.

Jag ser Pinjeskogarna, havet, de små pittoreska seafood
restaurangerna precis nere vid strandkanten,
förnimmer doften av de nygrillade små bläckfiskarna.

Hör vågorna sakta slå mot stranden där några barn leker,
jag beställer in ett glas inhemskt rödvin, sätter mig vid bordet
längst ut, där har jag en vidunderlig utsikt över hav och berg.

Efter en liten stund och några klunkar av det goda vinet kommer
köksmästaren leende fram och välkomnar Signora Angel
och frågar vad jag önskar att äta denna kväll.

Jag frågar vad han rekommenderar och svaret blir precis det
jag önskar, grillad calamari och languster, vilket jag genast beställer.
Sen vinkar jag till servitören och ber om ett glas kallt vitt vin, ett inhemskt.

Han ler och snart står det ett vackert vinglas med ett doftande vin
vars doft genast söker sig upp till mina näsborrar, vidare in till
mina smaklökar som gör ett glädjeskutt, och då lyfter jag glaset

ser mig njutbart omkring sätter glaset till munnen och låter en
liten sipp rulla in på tungan, där jag sedan snurrar den runt
så att smaklökarna får fritt utlopp för sina smaklustar.

Jag sitter där och låter mig förföras av den vackra vyn,
havsbrisen, sorlet, den förträffliga servicen, den gudomliga
maten och de goda vinerna, och inser att livet kan vara gott.

Ja kära vänner tänk vad en varm kväll i sovrummets hägn
kan leda till, få en att minnas och nästan uppleva igen,
jag längtar till Italien till Italiens sköna land...






Prosa (Kortnovell) av angela Täubert fd Jansson VIP
Läst 102 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-06-28 23:54



Bookmark and Share


  BenGust VIP
Förträfflig vy. Aldrig besökt Italy men lusten pockar utifrån denna betraktelse.
2020-06-29
  > Nästa text
< Föregående

angela Täubert fd Jansson
angela Täubert fd Jansson VIP