Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Spleen och fasader

Adelsmän -> borgare
Borgare -> proletärer
Proletärer-> socialister
Socialister -> nationalsocialister
Nationalsocialister -> antirasister
Antirasister -> realister
Realister -> postmodernister
Postmodernister -> ...

Polemiken går konsekvensens stråk
i realpolitikens ändlösa bråk;
tänk om det är kapitalets montage
och skenreligionens blåögda page
som strider bakom debattörernas harm?

Vad var det majores sa till de små?
Vad skrev August Palm om juristernas skrå?
Att avlöna prästerna väl för sin tro
kan förblinda och tvaga en statsreligion.
De fromma fasadernas blommiga barm

döljer de kvittrande lärkornas sång,
de onyxförkläddas fredliga tvång.
Vägen från adeln till postmodernism,
svindlande falskspel och blind chauvinism,
ett ekande fönster åt vinstokets charm.

Jag frustar mig hes i det kortsinta blå,
i det viktiga ytspelets lömska tablå,
i pseudodebatternas brinnande grin,
i den trogna schavottens förrädiska spleen;
än går du klädd i dess falska alarm.




Bunden vers (Annat versmått) av Christoffer Andersson
Läst 145 gånger
Publicerad 2020-07-11 19:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Christoffer Andersson
Christoffer Andersson