Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


EN ANARKISMENS DEMOKRATISKA FÖRESPRÅKARE

Fr den 1:e offentliggjorde anarkisten
Pierre J. Proudhon (1809-1865) utgick
den franske anarkisten,novellisten
och journalisten,Oktave Mirbeau
(1848-1917) hela livet igenom
mellan sina förespråkare och
belackare,för sina våghalsiga stånd-
punkter,där han ansåg att pöbelns
hycklande tvångsföreställning
av att nödgas hysa respekt inför
personer de finner motsägliga,
emotsäger dem själva som mot-
sägelsefullast,och blir än mer
ynkliga i sin fega underlåtenhet
stå upp mot patrasket,
som Mirbeau föredömligt gjorde
i affären Dreyfus,
däri han var en av de hängivnaste
motståndarna som även lät betala
Zolas böter.

Mirbeau förespråkade öppet
för ett samhälle fritt från stater
av hierarkiskt auktotitära strukturer,
då de alltid leda till inskränkt
yttrandefrihet
och social isolering av individen,
där man finna frön av
Rousseaus Du contrat social ou,
Principes du droit politique (1762)
"Människan föds fri
men gå i bojor överallt"

Mirbeau var en i ordets innersta
mening sann anarkistisk demokrat,
vilket borde vara föredömligt
i dagens demokratier,
som mer och mer utvecklas till
hierarkiskt auktoritära diktaturer.

*





Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 271 gånger
Publicerad 2020-07-12 13:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP