Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
ur Uddafierade Skrifter - Essäer och Brev del III


En omvälvande förändring – kåseri

Att datorer, surfplattor och smartphones med internet är en av de största omvälvande förändringarna som hänt de senaste 30 åren är det nog få som inte inser av oss, särskilt bland oss som är lite äldre och var vuxna då. Vår vardag har i grunden förändrats så mycket att inget är sig likt längre mot hur det var på t.e.x 1970 eller 80 talet. Sedan html och websidor uppfanns i början av 90 talet kan vi numera sitta hemma och betala våra räkningar och utföra hushålls administrativa sysslor i mycket högre grad än förut. Då på 70 och 80 tal var det andra som knappade in våra räkningar åt oss på kontor hos Posten. Numera får man själv lägga och knappa in  räkningar man ska betala i internetbanken. Då gick man till Posten minst en gång i månaden för att betala räkningar för hyra och annat. Om man inte hade postgiro eller bankgiro förståss och la betalning på postlåda.  Postkontoren är avvecklade och är nedlagda och har stängt. Och jag ägnar en tanke åt de som då jobbade på postkontoren som stod ut med att man då på 1980 talet kom till dem för att bl.a. betala räkningar och hämta paket. 

Det har nyligen kommit information om att Postnord avser att minska på antalet dagar i veckan de kommer att dela ut vanlig post. Till varann dag. Det kommer mindre med vanlig post i brevlådan numera och postnord har mindre brev att dela ut. Jag får knappt några brev längre i brevlådan per vecka om jag inte själv beställt något och då ett paket, som jag får hämta ut hos postens ombud på mataffär. Men istället kommer det meddelanden på epost numera i stora mängder. Minst en 22 meddelanden i epost per dag. Det gör ca 154 epost i veckan eller 682 st i månaden eller ca 8030 st epost om året som ramlar in till mitt epostkonto hos operatör som jag själv får hämta genom dator och internet.

Jag spenderar minst 2 timmar om dagen numera med att administrera epost. Mindre papper går åt också och de tar mindre plats att spara i arkiv i backup på dator än vanlig post. Så mycket brev kom det i och för sig inte förr om åren till mig på 1970 och 80 tal. Helt nya yrken som inte fanns förut för 30 år sedan och mer har skapats. Man kanske skulle byta titel på sin yrkestitel och titulera sig epostadministratör istället? Postnord har hittat andra sätt och avgifter att förtjäna och finansiera sin verksamhet än att dela ut brev lika mycket som förr.

 

2020714

Taleptox

<+>
Övriga genrer (Kåseri) av Taleptox VIP
Läst 33 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-07-14 14:53Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP