Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Kometen går


Jag vaknar mitt i natten. Det vet jag, för det är mörkt, så mörkt det kan bli på sommaren. Tidigare, på kvällen, hade jag ställt klockan på 01:30. Tanken var att stiga upp och observera kometen NEOWISE från köksfönstret. Men vid en sista kontroll av vädret blev det uppenbart att molnen skulle tätna alltmer och omöjliggöra alla observationer av den relativt ljussvaga kometen. Så jag bockade av alarmet och lade mig att sova.

Men nu är jag i alla fall vaken. Ska jag stiga upp för att se om molnen trots allt dragit undan? För säkerhets skull undviker jag att se efter vad klockan är - det brukar bli svårare att somna om då. Jag funderar. 1997 såg jag ju Hale-Bopp, och den här nya kometen är ju inte alls lika spektakulär, utan skulle förmodligen i bästa fall bara synas som en liten ljusfläck lågt på himlen. Det avgör saken. Jag blir kvar i sängen.

Men bestämmer mig för att nästa dag försöka få tag i boken om Hector Servadac, som råkade ut för en ofrivillig rymdresa när en komet passerade nära jorden och tog med sig en bit av Algeriets kust.
Prosa av utkanten
Läst 553 gånger och applåderad av 5 personer
Utvald text
Publicerad 2020-07-15 13:51Bookmark and Share


  Arne Fredriksson
Intressant och detaljerad. Kunde ha funnits med något spänningsmoment i vardagen. Lycka till !
2020-09-13

  lodjuret/seglare VIP
Edgar och Sara, som i sig aldrig intresserat sig vidare för himlen fenomen, rördes av textens tydlighet samt smittande tonläge och intresseväckande stil.
2020-08-12

  Inez L VIP
Missade nyheten om NEOWISE helt och hållet.
Däremot var Halebop 1997 en minnesvärd upplevelse på många plan. Verkligen värd att minnas.
Hector Servadac var ny för mig. Ser ätt det är Jules Verne. Det borde man ju känt till.
Tack för texten.
2020-07-22

  bibbi ahrnstedt VIP
Så spännande, det där låter intressant
2020-07-17
  > Nästa text
< Föregående

utkanten
utkanten