Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Teodecéproblemet

KRISHNA. Ateisten är den rättrådigt troende! Släng bort era idoler och stenstod och tro på mig i hjärtat. Se Gud i människorna.


ALLAH. Ateism leder utåt och bortåt. Det är fel väg att gå.


KRISHNA. Civilisationer faller som människor. De reser sig. Inåt och utåt är samma. Människan är civilisationen. Civilisationen är människan.


ZEUS. När ska ni komma över Roms galanteri?


GUD. Aldrig!


ALLAH. Rom dömde sig själva.


KRISHNA. En mans verk?


ZEUS. Inte en.


GUD. Pontiusgasten.


ZEUS. Det var okunniga barn som dödade sin frälsare.


ALLAH. Grekerna välte ditt stenstod, Zeus.


KRISHNA. Ta aldrig ifrån människorna deras religion. De ersätter den med vad som helst.


ALLAH. Säger den som inte kunde tygla sin.


ZEUS. Han lät dem välja själva.


ALLAH. Se hur det går nu. (till Krishna). Ditt folk är splittrat.


KRISHNA. Inte av krig.


ALLAH. Av fåfänga och törst!


ZEUS. Européerna kunde tänka genom de dimmiga ritualerna.


ALLAH. Ibn Rushd, Zeus. Ibn Rushd. Utan mina morer hade du varit glömd!


ZEUS. Utan mina greker hade ni varit rådlösa!


KRISHNA. Européerna har inget upphov till någonting. Men de har förädlat det, ta inte det ifrån dem.


ZEUS. Bah! De levde i förvillelser tills morerna lärde sig förstå Aristoteles.


ALLAH. Sant!


GUD. Det ni gör nu har mitt folk redan gjort.


ZEUS. De blev ditt folk för att du gav dem den lättaste vägen till att styra andra.


GUD. Är det inte ditt verk, att de tänker på sig själva först?


KRISHNA. Människan bär fröet till frid och fred inom sig. Civilisationer faller när de blir för komplexa, precis som människan. Hon behöver tänka på sig själv först.


ALLAH. Det är så de styrande folken håller undersåtarna på plats.


GUD (viskar). Tawhid.


ZEUS (till Gud). Det är ju dig de syftar på också, de ser ingen skillnad på er. De bråkar om er utan att veta vem som är vem!


ZEUS. Därav teodecéproblemet!


ALLAH. En enda gud gör det enklare för det begränsade förnuftet att förstå världen.


ZEUS (avbryter). Hur förklarar du det onda för dem om du är allsmäktig, utan att ha någon att kämpa emot, som kan hålla dig på tårna?


KRISHNA. Allsmäktighet är ingen garanti för godhet. Vi måste tro på människorna som vi vill att de ska tro på oss.


ALLAH. Godhet är ingen svår ekvation. Bara för att ni har demoniserat mitt folk gör de inte förtjänta av att stämplas som ondskefulla.


KRISHNA. Det är våra inbördes strider som har gjort att vi förlorar människornas förtroende. De läser inte skrifterna ordentligt. Vi minns dem inte ordentligt. Bröder. Vill vi inte egentligen samma sak?




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Christoffer Andersson
Läst 174 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-07-26 11:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Christoffer Andersson
Christoffer Andersson