Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
med "steniga" menas här allt från fästningar & mänskliga formationer till berg & stränder. Mina favoriter av de stenbemängda, inhemska platser jag varit på (få i Svealand, dessvärre ingen gruva, heller ej Stenstan i Sundsvall)


Tolv-i-Topp bland Steniga Svenska ställen

 

 

1

Stångehuvud

yttersta del av Lysekil

naturreservat av bohusgranit

 

2

Visby Ringmur

inklusive gränderna innanför

 

3

Vadstena Slott

eller alltjämt hela centrum av Vadstena

 

4

Abisko (Abiskojåkka kanjon)

samt strand vid Torneträsk

 

5

Carlstens Fästning på Marstand

i södra Bohuslän

 

6

Langhammars (Raukar)

på Fårö norr om Gotland

 

7

Tjäktja-hjälmen /Knivkammen

fjäll i Lappland, vars ena topp 1878 möh vi besteg

intill Kungsleden

brant bestående av blott stenblock

 

8

Gamla Stans gränder

samt därtill Riddarholmen

 

9

Kvibergs Kyrkogård

norra Europas näst största

i Göteborg

fastän flottare inslag återfinns på

Östra Kyrkogårdens västra kulle

 

10

Varbergs Fästning

(fastän Falkenberg och Halmstad är

inte så dumma de heller på steniga ingredienser)

 

11

Tänndalen med omkringgärdande fjälltoppar

i Härjedalen

vars landskap på många håll ligger mer än 500 möh

t.ex. Svansjön närmare tusen, men minns ej hur stenigt

 

12

Neptuni Åkrar

strand på norra Öland

 

 

p.s. Ales Stenar fick icke plats

 

 

 

 




Övriga genrer av TrollTörnTrappan VIP
Läst 144 gånger
Publicerad 2020-07-29 18:22



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Träffsäkert begrepp du finner! Även fast tyngdpunkten här ligger på geografi - och i mina mer rena dikter på poesi. Inspirerade mig ivf bli mer poetisk i senaste tolv-i-toppen...
2020-07-30

  lodjuret/seglare VIP
Ales Stenar påminner en annan om 'Stenväggen', en annan sevärdhet att besöka, fågelreservat och fornminne.
2020-07-29

  Inez L
Geografipoesi. Så lyckad framställning.
2020-07-29
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP