Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikt nr 11 ur min samling ”Jag regnar under Prags kastanjer”.


Golem


ur Moldaus stränder
år 1580
skapades han av leran

en rabbin som hette Loew
var den som
lekte Gud den gången

han la sin formel shem
i Golems mun
och Golem blev då levande

när shem togs bort var han död
när shem las dit levde han igen
men tala gjorde han aldrig

rabbi Loew kunde knäppa
av och på Golem och
höll honom som slav

enligt legenden löpte Golem
amok en dag
och ligger nu död på en vind

men övergreppen fortsatte
och på jiddisch är Golem i dag
en trög och klumpig slusk

jag sitter vid ett fönster
med trög och klumpig vänsterhand
och hackande shem


- - - - - - - - - -

Fotnot:
Rabbi Juda Loew (eller Löw) ben Bezulel levde ca 1520-1609.




Fri vers av Göran P Rödholm
Läst 136 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-08-04 01:13



Bookmark and Share


  alicja lappalainen VIP
Gustav Meyrink har skrivit boken Der Golem. Det finns också filmen. Tycker att Golem är en symbol för alla farliga sidor av den tekniska utvecklingen .
2020-08-04
  > Nästa text
< Föregående

Göran P Rödholm
Göran P Rödholm