Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Rädslan för coronavirus drivs med cyberattacker.

 

 

 

 

COVID-19-pandemin har bidragit till att öka antalet cyberattacker i cirka 50 länder, med regeringar och hälsoinstitutioner som blir vanligare mål, varnade Interpol på tisdag, enligt AFP och agerpres.

 

Internationella polissamarbetsbyrån upptäckte mellan januari och april cirka 907 000 skräppost, 737 incidenter orsakade av skadlig kod och cirka 48 000 webbadresser med datavirus, "allt relaterat till coronavirus."

 

Dessa uppgifter samlades in av Interpol genom en undersökning som riktades mellan april och maj till de 194 medlemsländerna i organisationen. Totalt svarade 48 länder, varav 42% i Europa, 19% i Asien, 17% i Afrika, 12% i Amerika och 10% i Mellanöstern. De gav också information till "privata partners", till exempel företag som specialiserat sig på datasäkerhet.

 

"Cyberattackers utvecklar och ökar sina attacker i en oroväckande takt och utnyttjar rädsla och osäkerhet som orsakats av den instabila ekonomiska och sociala situationen på grund av COVID-19," sade generalsekreteraren Jürgen Stock i ett uttalande.

 

"Ökande beroende av internetvärlden skapar också nya möjligheter (för attacker), eftersom många företag och individer inte säkerställer att deras skyddsmedel (online) uppdateras," konstaterar Interpol.

 

Cirka två tredjedelar av länderna som deltog i bedömningen rapporterade bedrägerier eller "phishing" för stöld av personuppgifter, hackare som hävdade vara regeringar eller hälsomyndigheter.

 

Den näst vanligaste tekniken är att sprida skadlig programvara åtföljd av en begäran om lösen, med en "utveckling i valet av mål" för att "maximera skador och ekonomiska vinster.Således har antalet attacker som organiserar hälsoinfrastrukturerna ökat för att sedan kräva en lösen, med en anmärkningsvärd topp för dessa åtgärder under de första två veckorna i april. Många grupper av cyberattackare som har varit inaktiva de senaste månaderna har återvänt till handling, noterade Interpol.

 

Registreringen av Internet-domännamn med nyckelord som "coronavirus" eller "COVID" växer också avsevärt och rankas som tredje bland datatrafiktekniker. Dessa bedrägliga webbplatser lurar internetanvändare att söka efter medicinska förnödenheter eller information om det nya coronaviruset och, bland andra brott, stjäla deras personuppgifter.

 

De stater som deltog i Interpol-utredningen fann också ett massivt flöde av falsk infor
Övriga genrer av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 39 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-08-04 15:13Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP