Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


https://www.youtube.com/channel/UCVjC54fO1elhcC1ZIFThKAA


Inget att göra

Jag sitter i mitt rum
jag funderar på saker jag kanske vill köpa
jag ringer tullverket
jag får reda på kostnaden
att importera ett tangentbord
från usa

jag funderar på om jag ska köpa det tangentbordet

jag sitter vid datorn
jag ser att persiennerna skiner av solljus
jag tänker att jag borde gå ut

jag vet inte vad jag ska göra utomhus

jag skrev en dikt om den känslan förra veckan

jag vill skriva och jag vill ha något att skriva om
jag har mycket att skriva om
jag har hela det här rummet att skriva om
jag har staden att skriva om

jag laddar upp en dikt om ullared på poeter.se
jag hoppas den ska bli läst

jag tycker det känns som att man måste ha en poetik
för allt man gör
skriver man dåligt måste man ha en poetik
som säger att det är det rätta sättet att skriva
gör man reklam t.ex. för nike i sin poesi
känns det som att det måste finnas en poetik
som säger att det är det rätta sättet att skriva
det sättet som fångar tidsandan
på det rätta sättet

jag vet inte om det finns mer än en tidsanda samtidigt

jag vill att en dikt ska svara på de stora frågorna
t.ex. vad människans innersta strävan är

just nu lutar jag åt att svaret på den frågan är
bekvämlighet
fast när människor vill ha bekvämlighet får de tristess
och då jagar de kickar och blir missbrukare

ungefär så

jag förenklar såklart
men försök själv föreställa dig vad all teknik syftar till

allsmäktighet
obegränsad räckvidd och slagkraft
makt

makt och bekvämlighet

jag vill att alla dikter ska svara på stora frågor
jag vill att man ska se det stora bakom allt det lilla

en konstig sak:
dikter är alltid konstiga i människors liv

om någon ser en poet på nätet verkar den alltid lite udda
lite opassande
lite ful i landskapet
lite som en plastpåse vid vägkanten

dikter är onaturliga i det moderna samhället
det verkar alltid onaturligt att skriva dikter
det verkar alltid udda

jag vill att dikter ska vara lika naturliga som fotografier

jag tycker om när något är en parodi
och samtidigt allvarligt menat

och jag vill inte att någon ska tro att detta är en parodi.




Fri vers (Fri form) av Jeremiah Karlsson
Läst 178 gånger
Publicerad 2020-08-12 08:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeremiah Karlsson
Jeremiah Karlsson