Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

LIVETS LABYRINT

Nog var det förfärligt att leva ibland
med allehanda bekymmer,
i känslornas kyla och kärlekens brand
och allt som en livsvandring rymmer.
Att leva är dock att förvalta det pund
man fått ifrån födelsens första stund.

Nog är det beklagligt att ofta man gnyr
och gnäller vid minsta hinder,
när vankelmodet till misströstan flyr
till sådant som tvingar och binder.
Det fordras att hålla sin livsbalans
på linan som spänts mellan dumhet och sans.

Nog är det behagligt som gammal ändå
att fortsätta leva och andas,
fast himmelen alls inte alltid är blå
och lyckan med sorgen beblandas.
Som åldring är livet en gratisbiljett,
en bonus som tillvarons efterrätt.

Nog är det besvärligt men även en nåd
att sakta få åldras och vekna,
att följa sitt livs ariadnetråd
tills färgen begynner att blekna
och ur labyrinten få slippa ut,
när änden på garnet har nått sitt slut.





Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 127 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2020-08-28 12:42



Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
"Nog" verkar ha olika nyans även inom rikssvenskan.
Min version är liktydig med "visst", som kanske hade varit ett lämpligare adverb betydelsemässigt, även om det låter mycket vassare fonetiskt.

2020-08-31

  Minkki VIP
Lite tveksam inför Nog. Antar att det är det rikssvenska lite dröjande, tvekande? Här i öster vore Nog här i texten närmast Minsann! Det är så jag gärna läser verserna, dock med respekt för att författarens intention inte överensstämmer med läsarens.
2020-08-31
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP