Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Messaure damm i Jokkmokks Kommun byggdes mellan 1957 o 1963. Det inrättades skola, sjukstuga, bibliotek, lekskola, kyrka, tvätteri, kiosk och bensinmack. Som mest 2300 invånare. Sen revs allt. Blev spökstad.


För Messaure sjunger tystnaden


Från sent 50-tal tog det form. Med sina bastanta
1.900 längdmeter och 101 meter på vertikalen var
Messaure dammverksbygge en gigantisk bedrift
under tidigt 1960-tal. Hela projektet likt en
kraftansamling, en tillfällig utopi, en hörnkant
av folkhemmet.

Tänk dig en hel maskinpark på 150-200 monstruösa
fordon igång samtidigt. Och i kåkarna sjöng vedspisar,
fotogenkaminer och Älvgårdens revy- och teaterkör.
Vid Saga Wallis altartavla i kapellet kunde sen det inre
få något till livs. Stortrivdes gjorde de flesta, trots allt slit.

Ville någon svänga sina lurviga hette palatset Kalludden,
beläget mellan Vuollerim och Messaure. Dög inget annat,
tog man till storsläggan och lät platsen uppsökas av
Kirunas popstolthet Shanes. Spån, flis och plankor
vibrerade och snickarna, grävmaskinisterna, städerskorna,
truckförarna och sprängarna fick sig veckans lystmäte,
efter drygt 50 timmar i selen.

Sådan var tidsandan. Tusentals människor kom och gick
för kortare eller längre tid. Men det var då och tillvaron där;
bara ett provisorium. Och nu hänger endast tystnaden kvar.




Övriga genrer (Kåseri) av BenGust VIP
Läst 207 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-08-28 17:41



Bookmark and Share


  Solweig Jansson VIP
Texten sjuder av liv och minnen av liv och alla dessa människor och allt de gjorde - så att den nästan exploderar - och sedan tystnad ! Det är väl sällan en sådan utveckling sker på så kort tid och blir en så tydlig bild ! Jag kände inte till detta bygge, som om jag förstått rätt, alltså inte finns längre . . . . Du kan berätta, du !
2020-09-05

  Lena Själsöga Keijser
min upplevelse blir sorg
ser detta ständiga slit och släng
2020-08-29

  Elinor Sörensson VIP
Sorgligt att det som en gång
var så levande nu är borta.
2020-08-28

    Lena Staaf VIP
Ännu en sorglig nedläggning i globaliseringens och storkapitalismens namn.
2020-08-28
  > Nästa text
< Föregående

BenGust
BenGust VIP