Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sjufotad jambisk vers med kvinnliga och manliga rim.


POESI ELLER DIKT?

Vad krävs utav en dikt för att få kalla den "poetisk"?
Den är ju inte poesi i egenskap av dikt.
En dikt kan vara snusförnuftig eller starkt patetisk
men ändå sakna det som kallas för poetisk vikt.

Det kanske är så enkelt som att poesin är riktad
till individen, inte till ett namnlöst kollektiv.
"Poetisk" är den dikt varav jag upplever mig siktad
på av dess innehåll och form som rör mitt subjektiv.

Ta denna dikt exempelvis, den riktar sig till alla
men angår knappast någon individ som poesi.
Den eldar på i versen men dess liknelser är kalla
och saknar den poetiska esprin med ande i.

En annan dikt kan vara känsloladdad, nästan löjlig
och fattas som primal och högst personlig terapi
men når ändå den enda individ som den är möjlig
att nå och gör för denne denna dikt till poesi.

Med andra ord: den enskilde gör poesi av dikten
och poesins kriterium är individuellt.
Vad som är poesi för mig beror på självinsikten.
Vad som är poesi för dig är inte generellt.




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 151 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2020-09-03 17:14



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Tack för definitionen i ingressen, hoppas att andra krokar på textarten och även Du skriver mer till inspiration för oss mindre bevandrade.
Nånstans ska man ju börja om man vill lära sig något nytt. Själv får jag sätta mig i skolpulpeten - vad i detta är maskulint, vad feminint rim? Verkligen välkommet att tvingas tänka efter ;)
2020-09-03
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP